OBRA

CA / ES / EN
Obra BCN: Observatori per a la Rehabilitació Arquitectònica de Barcelona

Visites i itineraris

Tornar

Visita a Ca l'Alier (El Poblenou)

DADES BÀSIQUES

Itinerari


OBRA torna a organitzar una altra visita ara que tot just encetem aquest 2020: en aquest cas farem una incursió a les entranyes d’un dels edificis que han renescut fa poc temps en aquest Poblenou industrial que antigament va tenir els seus dies més gloriosos: es tracta de Ca l’Alier.
 
L’edifici de Ca l’Alier, que s’ubica just al darrere del Parc Central de Poblenou (obra de l’arquitecte gal Jean Nouvel; i ben a prop d’un altre complex amb passat industrial com és l’Oliva Artés) va rebre aquest passat estiu un guardó ‘Catalunya Construcció’ en la categoria de Rehabilitació Patrimonial a causa de la “resolució brillant d’un projecte complicat, amb una gran dificultat tècnica prenent com a referència l’estat de degradació en què es trobava el conjunt”. El jurat també va destacar l’esforç “per a recuperar elements del patrimoni industrial de Poblenou”.

Una mica d’història de Ca l’Alier: l’any 1853, un tal Josep Lucena presentava una instància a l’Ajuntament de Sant Martí de Provençals, sol·licitant permís per a la construcció d’una fàbrica d’estampats. Entre 1875 i 1876 es van construir les dues naus i el portal que actualment s’ha restaurat. A finals de 1909, Pere Alier compra la fàbrica als descendents de la família  Lucena  per 130.000 pessetes. La reformarà i ampliarà per a la fabricació de sacs, xarxes de pesca i fils de lli, cànem i jute. A partir dels anys 20 aparèixen les noves fibres artificials que competeixen amb les tradicionals fibres naturals. Aquest fet afecta el negoci i s’inicia una nova fase centrada en la fabricació de sacs, lones i altres teixits de jute. I durant l’etapa final de la vida de la fàbrica és arrendada a diversos artesans. Més endavant, entre 2005 i 2007 hi van haver diversos incendis, deixant la fàbrica en estat ruinós. Finalment, l’any 2011, l’Ajuntament de Barcelona es fa càrrec de l’edifici i aprova la conversió en un equipament tècnico-administratiu per a afavorir la innovació i la sostenibilitat.
 
Visita gratuïta/guiada: a càrrec d'Isabella Longo, responsable de projectes de la Fundació bithabitat

Dia: 23 de gener de 2020 
 
Hora: 09:30 hores 
 
Durada de la visita:  1 h. aprox.


Lloc trobada:
porta entrada recinte principal Ca l’Alier (carrer de Pere IV, 362)/cantonada carrer de Fluvià (barri de Provençals del Poblenou/districte de Sant Martí).  
 
NOTA: visita gratuïta amb places limitades.
Inscripcions a través del correu electrònic de l’OBRA: info@obrabcn.cat
Afanyeu-vos i inscriviu-vos-hi!
 
 
  • Fotografies

    El nou Ca l'Alier