OBRA

CA / ES / EN
Obra BCN: Observatori per a la Rehabilitació Arquitectònica de Barcelona


	

Notícies

Edifici Habitatges règim cooperatiu-Princesa, 49 (Ciutat Vella)

3/10/2018

El passat divendres 21 de setembre l’OBRA va tenir l’oportunitat de gaudir una vegada més d’una interessantíssima visita guiada (a càrrec de l’Helena Trías, tècnic de difusió de ‘Sostre Cívic’) per l’edifici d’habitatges en règim cooperativista del carrer de la Princesa, 49, a Ciutat Vella.
 
L’edifici en qüestió data de 1856 i ha estat rehabilitat integralment (de fet, les obres de millora van finalitzar la passada primavera), millorant-ne l’accessibilitat, implementant mesures d’estalvi energètic i convertint-se en un model reeixit tant per al sector com per als futurs residents; uns inquilins que ja van poder instal·lar-s’hi durant aquest passat mes de juliol.  
 
Recordem que aquest és un immoble de propietat municipal (Ajuntament de Barcelona), institució que n’ha cedit l’ús a la cooperativa ‘Sostre Cívic’, mitjançant un dret de superfície de 75 anys.  
 
Així, observant amb detall l’immoble veiem que està compost per 5 plantes (1 habitatge/cadascuna), amb superfícies que oscil·len entre els 45-65 m2, amb diversos espais comunitaris repartits en tres plantes per a un ús d’habitatge social pels socis de l’entitat. 
 
Fa patxoca, en el millor sentit de la paraula, la bona cara que presenten els intersticis de l’edifici: uns graons d’escala que han conservat motius decoratius de ceràmica; el terra dels pisos amb rajoles hidràuliques, les bigues de fusta...i fins i tot, a modus d’anècdota visual, hi podem veure dues petites figures (braus) metàl·liques encastades al damunt de les dues bigues amb mènsula que coronen la part alta de l’edifici.  
 
Al terrat hi trobem la instal·lació de plaques solars que fan de subministrament ecològic a l’escalfament de l’aigua sanitària i la calefacció de la finca; per cert, aquesta última utilitza un sistema molt interessant que atravessa un revestiment a la paret fabricat amb una mena de material argilós.
 
A més, a la part inferior de la finca, hi trobem un altre sistema d’escalfament que fa de reforç (durant els mesos més freds de l’any)  d’aquest primer que comentàvem: es tracta de la típica estufa de pellet.
 
Els cooperativistes residents en aquest edifici han realitzat una aportació inicial de 9.000 euros (retornable en cas de baixa del projecte) i una quota mensual d’entre 450-500 euros mensuals.  
 
Pel que fa a la rehabilitació efectuada (195.000 euros, amb un crèdit a retornar en 17 anys) subratllar el suport rebut de la Coop57, una cooperativa de serveis financers destinada a fer operacions de préstec a les entitats i cooperatives que en són sòcies. 
 
Els arquitectes responsables de les supervisions tècniques de l’edifici han estat Joan Barba, Ángel Martín i Daniel Molina. I la constructora, Aprise Catalunya, empresa d’inserció sociolaboral de caràcter privat i independent.  
 
Sostre Cívic va néixer com a associació l’any 2004, i no serà fins l’any 2010 quan es converteix en cooperativa. Aquells eren encara moments incipients en el panorama cooperatiu d’habitatge a casa nostra. D’aquí, que amb l’arribada de la crisi, la voluntat de trobar/oferir altres possibilitats de tinença d’habitatge, i l’oportunitat que es crea quan aquest edifici està buit, l’any 2014 es planteja la col·laboració amb la Casa Gran per a realitzar una prova pilot a la ciutat (Princesa, 49) amb un projecte de cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús. No serà, però, fins el 2016, quan se signa el dret de superfície amb l’Ajuntament. 
 
En l’actualitat, ‘Sostre Cívic’ compta amb més de 700 socis i està treballant en una desena de projectes escampats per tot el territori català, un d’ells a Cardedeu (Vallès Oriental). A més, és una de les 9 cooperatives d’habitatge federades (Federació de Cooperatives d’Habitatge de Catalunya).