visites guiades barcelona

Visites guiades per l’arquitectura de Barcelona: l’Eixample públic

Si vols fer visites guiades per l’arquitectura de Barcelona o vols gaudir de les visites d’edificis modernistes, a la web d’OBRA us oferim la possibilitat. Pots descobrir el patrimoni arquitectònic de Barcelona en diferents recorreguts que podreu consultar a l’apartat de Visites Guiades i fer la vostra reserva.

En aquesta ocasió l’itinerari que us proposem per fer visites guiades per l’arquitectura de Barcelona és el de l’Eixample públic. Aquesta visita guiada planteja un recorregut per conèixer alguns dels edificis públics més significatius del districte. També es pot veure com la rehabilitació arquitectònica valora aquest patrimoni i actua per millorar l’eficiència social, urbana i ambiental.

Dades bàsiques

Públic objectiu: tots els públics. Estudiants d’arquitectura, urbanisme i paisatge, arquitectes, urbanistes, historiadors, gestió turística, veïns de Barcelona, turistes, etc.

Idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany.

Recorregut de la visita guiada a l’Eixample públic

L’Eixample és el barri central de Barcelona que uneix el centre històric amb els barris que antigament havien estat municipis independents (Sants, Sarrià, Sant Gervasi, Gràcia, etc.). Ildefons Cerdà va dissenyar un barri amb un traçat de carrers quadriculat, amb illes octogonals de cantonades i amb amplis espais. L’Eixample comprèn un territori d’uns 7,5 km2 on hi viuen uns 270.000 habitants. 

Aquesta visita guiada per l’arquitectura de Barcelona, planteja un recorregut per conèixer alguns dels edifics públics més importants i també per veure la transformació del carrer d’Enric Granados. Gràcies a aquest recorregut, podrem veure com la rehabilitació ajuda a valorar el patrimoni arquitectònic d’una ciutat, ja que el seu objectiu és millorar l’eficiència social, urbana i ambiental. En total, la visita consta de cinc punts:

1. Hospital Clínic

visites guiades barcelonaEl projecte fou encarregat per la Universitat de Barcelona per crear un complex on poder agrupar centre docent i hospital. L’arquitecte Josep Domènech i Estapà va proposar un conjunt d’estil eclèctic classicista. Les obres duraren des de 1895 fins a 1906. L’Hospital Clínic té 10 pavellons, 5 a cada banda en paral·lel, al voltant d’un cos central on s’hi situa la facultat de Medicina.

2. Mercat del Ninot

visites guiades barcelona

L’origen d’aquest mercat va ser el d’un mercat ambulant, però l’any 1894 es va inaugurar el nou Mercat del Porvenir, malgrat que popularment es coneix com el Mercat del Ninot. El mercat té una nau formada per un cos central i tres cossos a cada costat. Les dues façanes centrals presenten un enorme vitrall en forma de drac.

3. Carrer d’Enric Granados

visites guiades barcelona

La tercera parada d’aquesta visita guiada per l’arquitectura de Barcelona és el carrer d’Enric Granados. La rehabilitació dels anys 90 va reforçar el seu caràcter de via local amb prioritat pels vianants. La rehabilitació també va incloure una filera d’arbres i la instal·lació de bancs destinats a crear un espai tranquil i de passeig.

4. Fundació Antoni Tàpies

visites guiades barcelona

Aquest edifici és obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. La façana inclou un seguit d’elements simbòlics que emfatitzen la modernitat industrial de l’antiga editorial Montaner i Simon. Pel seu disseny, l’edifici esdevé una de les primeres mostres del Modernisme arquitectònic de Barcelona.

5. Mercat de la Concepció

visites guiades barcelona

Aquest mercat va incorporar les noves possibilitats arquitectòniques de la tecnologia del ferro per ordre de l’arquitecte Antoni Rovira i Tries. Les parets de vidre de les façanes es van instal·lar en la recent rehabilitació finalitzada el 1998.