visites guiades per l'arquitectura de barcelona

Visites guiades per l’arquitectura de Barcelona: El mateix Eixample?

Com ja sabeu, la rehabilitació arquitectònica de Barcelona és clau per conservar el bon estat dels edificis i barris de la ciutat. Per això, moltes de les visites guiades per l’arquitectura de Barcelona que ofereix OBRA tenen a veure amb aquest tema. Avui anem a parlar de la visita anomenada “El mateix Eixample? Rehabilitació d’interiors d’illa”.

Rehabilitació d’interiors d’illa de l’Eixample

El model urbanístic de l’Eixample va ser una trama novadora a la seva creació, fa més de 150 anys. En l’actualitat continua vigent i és un emblema de l’arquitectura de Barcelona. Amb les anomenades illes de l’Eixample, es dóna una segona oportunitat als veïns per gaudir d’espais comunitaris i verds. Amb les illes es recupera la idea original d’aprofitar els espais d’interior.

La rehabilitació de les illes ha consistit en la recuperació i tractament de façanes, condicionament de l’accessibilitat a l’interior, manteniment de l’espai, etc. Gràcies a aquestes accions de rehabilitació arquitectònica, moltes illes s’han convertit en jardins i patis comunitaris. També trobem illes que alberguen escoles i biblioteques públiques.

El mapa d’interiors d’illa de l’Eixample suma 48 interiors amb prop de 100.000 m2 d’espai públic recuperats. Amb aquesta visita guiada s’explica en què va consistir el projecte de rehabilitació d’interiors d’illa que va començar el 1987 i que continua a l’actualitat dins del Pla d’Actuació de Districte de l’Eixample. L’objectiu final és que els ciutadans disposin d’una zona verda a menys de 200m de casa seva.

Dades bàsiques

Públic objectiu: públic adult amb interès en l’arquitectura i la rehabilitació del seu entorn; professionals del sector.

Idiomes: català, espanyol, anglès, francès, alemany i italià.

Punt de trobada: plaça Universitat. Itinerari a peu.

Recorregut de la visita

El mapa d’interiors d’illa de l’Eixample es pot consultar a la web de l’Ajuntament, però amb aquesta visita guiada us proposem un recorregut on veure’m les diferents illes que es poden trobar a l’Eixample de Barcelona. Els punts a destacar de l’itinerari són:

visites guiades per l'arquitectura de barcelona

Jardins de Càndida Pérez

 • Jardins de Cèsar Martineli
 • Jardins d’Emma de Barcelona (Antic pati de Les Hermanites de los Pobres)

  visites guiades per l'arquitectura de barcelona

  Jardins de Tete Montoliu

 • Pati de l’Antiga Fàbrica Lehman & cia (antiga fàbrica de nines de porcellana)
 • Jardins de Paula Montal
 • Jardins de Sebastià Gasch
 • Jardins de Maria Matilde Almendros

  visites guiades per l'arquitectura de barcelona

  Jardins Waldorf

 • Jardins de Tete Montoliu
 • Jardí Waldorf (antic cinema Waldorf)
 • Escola Ferran Sunyer
 • Jardins de Càndida Pérez

Si t’agraden les visites per l’Eixample de Barcelona, també pots gaudir de la visita per l’Eixample Públic. O si estàs interessat en les obres de rehabilitació de Barcelona, pots acudir a la visita guiada de Rehabilitació de Barris. Per apuntar-te a qualsevol visita guiada has de reservar la teva plaça aquí.