Edificis d'habitatges - Fabra i coats

Visites guiades: edificis d’habitatges a Barcelona

Itinerari per edificis d’habitatges

Els itineraris que hem vist fins ara conduien els visitants per edificis emblemàtics, mercats, espais públics, etc., però cap parlava dels edificis d’habitatges. I la gran majoria dels edificis de les ciutats són edificis d’habitatges. Per aquest motiu creiem que és important dedicar un dels nostres itineraris a visitar de manera exclusiva aquest tipus d’arquitectura.

El recorregut inclou edificis molt diversos, amb histories i característiques molt diferents entre si. A continuació citem els edificis d’habitatges que formen part d’aquest itinerari per ordre cronològic segons l’any de construcció (i més avall n’expliquem més detalls):

  1. Blocs a Trinitat Nova
  2. Casa Bloc
  3. Conjunt d’habitatges de protecció oficial per a joves
  4. Antiga Fàbrica Fabra i Coats

Visites i itineraris - edificis d'habitatges

Els 4 conjunts d’edificis d’habitatges que proposem visitar corresponen a moments històrics diferents, separats per salts de 30 a 40 anys. Vegem una mica d’informació de cadascun d’ells:

1. Blocs de Trinitat Nova

Blocs Trinitat Nova - Edificis d'habitatgesEl projecte original d’aquests blocs data de 1960, i se’n desconeix el seu arquitecte. Amb el programa d’ajuts per al a instal·lació d’ascensors a la ciutat de Barcelona, l’any 2008, es van instal·lar uns elevadors molt peculiars a la part exterior dels edificis. Al mateix temps, es va urbanitzar el carrer on es troben aquests blocs, ampliant voreres i millorant l’accessibilitat i la mobilitat.

2. Casa Bloc

Aquest conjunt arquitectònic d’edificis d’habitatge social es va construir durant la Segona república, per encàrrec de la Generalitat. És considerat una mostra única de l’arquitectura racionalista de caràcter social a Catalunya, i l’any 1992 va ser declarat bé d’interès cultural en la categoria de monument. La visita a aquest bloc rehabilitat entre 1997 i 2011 per Víctor i Marc Seguí, inclou l’entrada a un dels habitatges, convertit en museu després de l’important projecte de restauració.

3. Habitatges de protecció oficial per a joves

Habitatges de protecció oficial per a joves - Edificis d'habitatgesEls edificis d’habitatges construïts entre 2003 i 2007 es van inspirar en la veïna Casa Bloc. Durant la visita veurem perquè aquests edificis es van projectar des de dins cap a fora, parant especial atenció a les qualitats espacials de l’interior. Aquestes construccions afavoreixen la interacció social i la idea de comunitat gràcies a les petites terrasses exteriors.

4. Habitatges per a estudiants a la Fabra i Coats

Es tracta dels edificis d’habitatges de més nova construcció (2009-2013) d’entre tots els habitatges d’aquest itinerari, tot i que l’antiga fàbrica tèxtil sobre la qual estan construits, data del segle 19. L’ús residencial es concentra en una nau del segle 19, que es buida per tornar-la a omplir amb 80 habitatges per a joves.

Apunteu-vos a la web d’OBRA i reservei dia i hora per realitzar aquest recorregut!

Aquest itinerari va destinat a tots els públics, i es pot realitzar en els següents idimoes: català, castellà, anglès, francès i alemany.