patrimoni modern

Visita guiada pel patrimoni modern: Casa Bloc i Nau Ivanow

A la web d’OBRA podeu trobar l’apartat de Visites i Itineraris on podreu trobar diferents recorreguts guiats per la Barcelona arquitectònica. Els assistents a aquestes visites guiades poden gaudir d’un passeig pels racons arquitectònics més emblemàtics de la ciutat condal acompanyat per les explicacions de professionals del sector. És una activitat ideal pels amants de l’arquitectura.

En aquest cas us proposem una visita guiada que passa per dos dels edificis més emblemàtics del patrimoni modern de Barcelona: la Casa Bloc i la Nau Ivanow. Normalment, aquest tipus d’arquitectura amb les seves característiques i disseny no són molt valorades pels habitants de la ciutat, fet que fa que es creïn debats sobre els projectes de recuperació dels pocs edificis dels patrimoni modern que encara podem trobar a Barcelona.

Dades bàsiques

Públic objectiu: Arquitectes, restauradors, historiadors, urbanistes, Institucions Culturals, Museus, etc.

Idiomes: Català, castellà, anglès i francès (alemany i italià amb petició expressa).

Temps: 4 hores aproximadament.

Observacions: El recorregut es farà a peu i en transport públic.

Itinerari del recorregut pel patrimoni modern

L’itinerari es basarà en la visita de dos dels exemples més emblemàtics de l’arquitectura racionalista del segle XX que trobem a la ciutat de Barcelona. La Casa Bloc servirà com exemple d’edifici d’habitatges i la Nau Ivanow com a exemple d’edifici industrial.

patrimoni modern

La Casa Bloc construïda entre 1932 i 1936 és un símbol de l’arquitectura racionalista promoguda per la Generalitat de la Segona República. Aquesta obra, part del patrimoni modern barceloní, es troba al barri de Sant Andreu.Els arquitectes que van participar en la seva creació i construcció van ser Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana que pertanyien al GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per el Progres de l’Arquitectura Contemporània).

Al 1948 es va construir una altre bloc d’habitatges que va fer que la plaça quedés completament tancada des de llavors. Aquest bloc va trencar completament el conjunt creat originalment ja que eliminava el pati obert inicial. Es va anomenar el Bloc Fantasma. Desprès d’aquest fet, l’edifici es va anar deteriorant amb els anys, ja que no va ser fins al 1997 quan l’INCASÒL, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa un nou projecte per rehabilitar aquest edifici tan emblemàtic. El projecte va finalitzar al estiu del 2008 amb el enderrocament del Bloc Fantasma.patrimoni modernLa Nau Ivanow, edifici que forma part del patrimoni modern de Barcelona, va ser un projecte de l’empresari Victor Ivanow Bauer que volia construir la seva fàbrica de pintures a un solar del barri barceloní de la Sagrera. Aquest projecte va ser encarregat a Jordi Figueres Anmella al 1959, però no es va començar la seva construcció fins al 1967 i es va inaugurar al 1968.

patrimoni modern

El negoci de Pintures Ivanow va anar creixent amb el pas dels anys, el que va provocar que s’haguessin de traslladar al polígon de la Zona Franca. La Nau Ivanow va ser alquilada a empreses tèxtils com per exemple Burberry’s . A l’any 1997 el fotògraf i arquitecte Xavier Basiana la va alquilar per convertir-la en el seu estudi professional i un any després va fer renéixer la Nau Ivanow con un nou espai de creació, producció i difusió de la cultura contemporània. Actualment forma part del projecte Fàbriques de Creació de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

patrimoni modernAl 2005 es va enfonsar la característica coberta ondulada de ceràmica, a la catalana, degut a una forta tromba d’aigua. Malauradament avui en dia encara no ha estat possible la seva reconstrucció.