pis turístic barcelona

Una web de l’Ajuntament permet consultar si un pis turístic de Barcelona és legal

L’Ajuntament de Barcelona ha habilitat una web per comprovar si un pis turístic és legal i per facilitar la denúncia d’irregularitats. És una nova mesura del pla de xoc del govern municipal per tal d’intensificar la lluita contra l’oferta submergida dels pisos turístics i garantir la convivència entre els veïns.

Pisos turístics de Barcelona

L’augment de l’oferta de pisos turístics, molt d’ells il·legals, ha provocat un problema de convivència entre els veïns i els turistes. De fet, segons l’Ajuntament, des de l’any 2014 el centre de recepció de trucades que atén queixes n’ha atès més de 4.000 queixes, sobre uns 3.000 pisos turístics diferents.

pis turístic barcelona

Ara, el Govern de Colau ha activat la web on es poden consultar totes les adreces dels habitatges d’ús turístic (HUT) que tenen llicència i, que per tant, són legals. Si els veïns fan la cerca d’un pis que no apareix a la web, significarà que no té la llicència en vigor i que, per tant, és il·legal. La web dóna la possibilitat d’omplir un formulari per informar de la irregularitat a l’ajuntament i facilita un enllaç per enviar la queixa.

Reforçar les inspeccions

El pla de xoc municipal està valorat en 1,35 milions d’euros anuals i el seu objectiu és minimitzar l’oferta submergida. L’altra mesura que forma part d’aquest pla és la intensificació de les tasques de vigilància i les inspeccions. A l’equip actual s’han incorporat 8 nous inspectors un nou equip de 20 visualitzadors. Malgrat això, encara continua sent un equip limitat davant la immensa oferta de pisos turístics.

A un dels districtes més afectats, Ciutat Vella, es portaran a terme inspeccions nocturnes. Si un pis és reincident, s’aplicaran sancions que poden arribar fins a 600.000 euros.  Des del 2015 l’Ajuntament ha fet 6.000 inspeccions i ha dictat 604 ordres de cessament de l’activitat. Malgrat això, l’Ajuntament topa amb límits a l’hora de comprovar l’activitat de l’habitatge