Nova arquitectura al mercat de Rotterdam

Una nova arquitectura a Rotterdam, Holanda

El passat mes d’octubre es va inaugurar a Rotterdam el primer mercat cobert d’Holanda, inspirat en altres mercats de ciutats com Estocolm, Barcelona i València.

La nova arquitectura: mercat + habitatges

Aquest projecte de l’estudi holandès MVRDV és exemple d’una nova arquitectura a Rotterdam, ja que l’edifici reuneix en un mateix espai un mercat tradicional i habitatges, cosa que no s’havia vist mai encara en aquest país. L’estructura de l’edifici, en forma d’arc de 40 metres d’altura, alberga 228 apartaments, i a la part central s’hi poden trobar més de 80 parades de mercat on comprar menjar, passejar o seure i passar l’estona. Així mateix, sota l’originar estructura hi ha 1200 places de pàrquing.

La construcció, situada al cor de Rotterdam  (al barri Laurenskwartier) ha costat 175 milions d’euros, i ha estat en construcció durant 5 anys de la mà dels constructors J.P. van Eesteren, Mobilis – Martens y Van Oord.

Markthal Rotterdam

El projecte encarregat per Provast té una superfície comercial de 3.000 metres quadrats, amb una àrea de càtering de 1.600 metres quadrats repartits entre la planta baixa i el primer pis. Aquest edifici és una clara mostra d’una nova arquitectura a Holanda.

Nova arquitectura al mercat de Rotterdam

L’arc amb 228 habitatges

El volum de l’arc és de 120 metres de llarg, 70 metres d’amplada i 40 metres d’alçada. La part interior està coberta amb LEDs, per aconseguir un efecte de canvis constants. Pel que fa a la part frontal i del darrere, la construcció està coberta per una façana de vidre flexible, que permet la màxima transparència i una estructura mínima.

Nova arquitectura al mercat de Rotterdam

Els habitatges de nova arquitectura

Les persones que viuen en aquest edifici poden entrar als seus habitatges a través de 6 entrades independents que els condueixen als ascensors i a les escales. Debut a la corba de l’estructura, la sala de l’ascensor canvia gradualment de dimensions i d’ubicació respecte la planta anterior. Així, a la planta baixa l’ascensor es troba a la façana interior, mentre que a la planta superior l’ascensor s’ubica a la façana exterior.