arquitectures desaparegudes barcelona

Últims dies per visitar l’exposició “Arquitectures desaparegudes”

El pròxim 13 de gener finalitza l’exposició “Arquitectures desaparegudes” organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L’exposició mostra un conjunt d’obres arquitectòniques que actualment han desaparegut o que han sofert una transformació radical. Aprofiteu els últims dies per acudir a l’Espai Picasso de plaça Nova i gaudiu d’aquest interessant patrimoni documental.

Exposició “Arquitectures desaparegudes”

Arquitectures desaparegudes és el nom de l’exposició organitzada pel COAC i que es pot visitar fins al 13 de gener a l’Espai Picasso de plaça Nova (Barcelona). Es tracta d’un conjunt d’obres que actualment ja no es poden visitar, o bé perquè han desaparegut o bé perquè han sofert una transformació molt considerable. Totes aquestes obres estan situades en diferents punts del territori i mostren l’evolució de les ciutats com a organisme viu.

  • Lloc: Espai Picasso, Plaça Nova, Barcelona
  • Horari: de 10 a 20h, fins al 13 de gener
  • Organitzador: COAC

Entre els edificis transformats, podrem contemplar la casa Bau de Tortosa i el sanatori de la Savinosa de Tarragona. I entre els edificis que ja han desaparegut, la Sala Athenea de Girona o la Casa Gibert de Barcelona. Aquestes arquitectures desaparegudes continuen formant part de la història i de la memòria i és per això que aquesta exposició ens ajuda a valorar-les també des d’un punt de vista arquitectònic. El material d’aquesta exposició pertany al fons de l’Arxiu Històric del Col·legi, repartit per les seves seus. La mostra, que ha estat per diferents ciutats, ara esgota els seus últims dies a Barcelona.

Amb aquesta exposició, el COAC vol recordar alguns edificis que ja no es poden veure actualment i destacar la importància del patrimoni arquitectònic protegit per tal de reforçar la història i la memòria de la societat.

La Casa Gibert de Barcelona

La Casa Gibert és un exemple de les arquitectures desaparegudes que més recorden els barcelonins. Es tracta de la primera casa de l’Eixample i va ser part de l’origen de la Plaça Catalunya. Aquesta casa va ser projectada per l’arquitecte Josep Oriol Mestres i va ser construïda en els terrenys de l’actual plaça. Davant el reclam de la premsa de l’època i dels veïns, l’Ajuntament va reservar tot l’espai per una plaça pública.

arquitectures desaparegudes casa gibert barcelona

Font: Barcelofília

arquitectures desaparegudes casa gibert de barcelona

Font: Barcelofília

La Casa Gibert era una construcció de planta baixa, dos pisos i un jardí. El seu propietari, Manuel Gibert i Sans, era un empresari que va ser president del Liceu i de la companyia del tren de Barcelona a Mataró. De fet, al costat de la casa hi havia l’antiga estació de tren de Martorell. Finalment, l’edifici va ser enderrocat el 1895 amb l’aprovació de la reordenació de la Plaça Catalunya, és a dir, només 34 anys després de construir-se. Aquest cas és un exemple de les contínues transformacions del Pla d’Ildefons Cerdà i el seu Eixample.

Font de la imatge de portada: Palau de Belles Arts per a l’Exposició Universal del 1888. Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).