Model

Transformem la Model: el pulmó verd de l’Eixample

Barcelona té una prioritat com a ciutat, i aquesta és la transformació de la Model com a espai ciutadà. Es tracta d’una oportunitat per a reduir el dèficit d’habitatge públic, de serveis municipals i verd urbà de l’Eixample, el districte més dens de la ciutat amb un teixit urbà i patrimonial que fa difícil trobar-hi nous espais d’ús públic.

La idea que es presenta de transformació de l’antiga presó proposa un nou espai ciutadà amb uns cent cinquanta habitatges públics, equipaments educatius, memorials, culturals, socials i esportius, i un gran parc. El projecte ha estat ideat i definit mitjançant la participació del veïnat i les entitats de l’entorn de la Model. Les obres de transformació es preveu que comencin a finals de 2020, tot i que durant l’última reunió de veïns ja s’ha dit que segurament començaran el 2021.

Conservar la història de la Model

Conservar el patrimoni i la memòria històrica de l’antiga presó també és un punt prioritari dins de la proposta de transformació de la Model. La intenció és preservar tot l’espai central del panòptic i la quarta galeria, la qual inclourà un espai memorial que es convertirà en un centre d’exposicions i de recerca de la història de l’antiga presó. A més, també es conservaran elements estructurals de tot l’edifici que s’adaptaran als nous usos.

Model

Aquest punt de conservació ja s’ha començat a dur a terme dins la presó i ja hi ha hagut diverses exposicions, com per exemple la de l’1-O, que s’han exposat dins de la Model. A més, tot just fa un any es van començar a obrir les portes de la Model i molts veïns i veïnes han tingut l’oportunitat (i segueixen tenint-la els divendres i dissabtes) de descobrir com era la presó per dins.

Reconvertir l’antic centre penitenciari en un pulmó verd

Aquesta transformació de la Model permetrà disminuir el dèficit de natura urbana que té el barri de l’Esquerra de l’Eixample. Aquest es reduirà amb el nou parc urbà i diàfan de 14.000 metres quadrats que es construirà a l’espai obert que es troba a l’interior del recinte i es connectarà amb els carrers del voltant.

El color verd serà el predominant dins del nou espai. La vegetació i l’arbrat seran protagonistes a la coberta del poliesportiu, les galeries i els patis de les escoles. La Model es convertirà en un total de 19.900 metres quadrats d’espai públic verd amb zones d’estada i passeig per a tots aquells que vulguin gaudir-ne.

Model

Dins d’aquest pulmó verd es preveuen uns cent cinquanta habitatges públics i un pol d’equipaments de proximitat a l’eix Nicaragua-Provença que compartiran la plaça oberta als veïns i les veïnes. Hi haurà un institut escola, una escola bressol, una residència de gent gran i centre de dia, un espai per a joves, un espai d’economia social i solidària, un poliesportiu i l’espai memorial de la Model.

El futur de la model al 2022

El veïnat i les entitats del barri formaran part dels grups de treball que acabaran de concretar les característiques de cadascun dels espais. El projecte definitiu de la Model es recollirà en un nou pla director que s’enllestirà durant aquest mes de gener, i durant tot l’any 2019 es tramitarà un nou pla urbanístic cosa que permetrà que les obres comencin a finals del 2020 o principis del 2021. Per tant, podem quasi assegurar que podrem guadir d’aquesta Model verda i transformada a partir del 2022.

El pressupost per a la transformació de la Model és de 94 milions d’euros, la primera meitat del pressupost és inversió municipal i l’altra meitat procedeix d’altres administracions i entitats.

I parlant de transformacions… La ciutat de Barcelona encara està indecisa sobre l’ampliació del MACBA, sí o no?