Open House

Tots els detalls de la Xª edició de l’Open House BCN

El passat cap de setmana del 26 i 27 d’octubre el 48h Open House BCN va obrir les portes de més de 200 edificis de Barcelona per explicar l’arquitectura de la ciutat de forma transversal a la societat, donant-li el valor que té i estimulant el seu coneixement i respecte.

Aquest esdeveniment ha inclòs edificis de Barcelona, de la ciutat de l’Àrea Metropolitana i de la comarca del Maresme. És una iniciativa participada per diferents sectors de la societat: més de 900 persones voluntàries, 120 entitats col·laboradores, més de 200 propietaris públics i privats i la implicació de més de 100 arquitectes han aconseguit un intercanvi cultural entre visitants, usuaris i autors.

La desena edició del festival ha tornat a ser un èxit de participació, en la que 60.000 persones han visitat més de 200 edificis. Aquest any l’Open House BN va voler posar en evidència la importància de les dones en el món de l’arquitectura, raó per la qual van comptar amb la participació de 52 dones arquitectes en la programació.

L’anàlisi de l’afluència de visitants del 48h Open House BCN d’aquest any indica que la ciutadania s’interessa sobretot per l’habitatge social, la sostenibilitat, els edificis històrics, els models de preservació del patrimoni i per les obres de dones arquitectes.

Open House ensenya edificis arquitectònics BarcelonaEdificis més visitats

Més de 200 edificis van estar oberts al públic durant els dos dies del 48h Open House. Entre els edificis més visitats d’aquesta edició trobem els següents:

  • L’Arc de Triomf, construït el 1888, com a entrada a l’Exposició Universal d’aquell any.
  • La presó La Model, un model de reforma del sistema penitenciari del moment amb façanes que transmeten serietat i austeritat als ciutadans i amb una distribució adequada pel control dels presos.
  • Les Torres Venecianes de Plaça Espanya, concebudes com la porta d’entrada a l’Exposició Internacional de Barcelona i inspirades en el campanar de la catedral de Sant Marc de Venècia.
  • Les instal·lacions dels Orangutans del Zoo de Barcelona. Un espai pioner d’acord amb les noves exigències ètiques, científiques, educatives i recreatives de les instal·lacions zoològiques.
  • La Casa Enric Llorensun edifici construït amb una barreja d’estils historicistes i modernistes.
  • La Casa Llopis Bofill, un exemple d’arquitectura modernista de l’Eixample barceloní amb influències d’arquitectura neoàrab.
  • El Palau Moja, un edifici senyorial construït pel marquès de Moja i que ocupava una de les torres de la Porta Ferrissa, oberta a les muralles de la Rambla.
  • La Mas de Miquelun edifici d’estil noucentista construït per Domènec Sugrañes pels marquesos de la Pobla de Claramunt.

Arc Triomf edifici més visitat Open House

Novetats destacades

Aquest any i amb motiu de la desena edició, hi ha hagut espais que shan estrenat a l’Open House BCN, com els Menjadors dels Pavellons de la Seat i la col·lecció corresponent, les cases fàbrica de Ciutat Vella o la casa fàbrica La Paloma.

Entre les novetats d’aquest festival trobem una veritable joia del patrimoni arquitectònic barceloní. Es tracta de la Casa Thomas, el primer edifici projectat per Domènech i Montaner, que tenia dos usos: el d’empresa familiar, la Fototípia Thomas, una de les gràfiques més importants a tot l’Estat, i el de residència per a la família de Josep Thomas.

La directora de festival, Elisenda Bonet, afirma que “ens alegra constatar que, cada vegada més, l’arquitectura s’integra dins de la cultura i que el descobriment d’un edifici satisfà tant com qualsevol obra d’art, fins i tot sense que porti el segell d’un corrent històric com el classicisme, modernisme o racionalisme”.