Sagrada Família

S’ALLARGA LA CONSTRUCCIÓ DE LA SAGRADA FAMÍLIA

La construcció de la Sagrada Família, que anava a finalitzar l’any 2026, s’ha vist afectada per la pandèmia de la covid-19. Així doncs, la data en què la podrem veure acabada segueix sent un misteri. La crisi econòmica i el descens del turisme han limitat el pressupost per l’obra, que es finança a través de donacions públiques, i deixen al Temple sense un deadline clar.

La Basílica de més de 138 anys de construcció

La Sagrada Família fou concebuda l’any 1872 com un Temple expiatori que havia de ser finançat pels fidels. Per això, Gaudí va dissenyar l’Església modernista més alta de la història, de 172’ 5 metres d’alçada, que cerca connectar el cel amb la terra a través de corbes, la forma de Déu.

Segons Esteve Camps, es preveu acabar la Torre de Maria l’any 2021, de 138 metres d’alçada, que serà la segona més alta del Temple. Els materials per a la seva construcció es van comprar amb antelació, per la qual cosa s’està treballant en això a La Galera. La Torre culminarà amb l’estrella gegantina, de vidre i acer, fabricació que s’ha derivat a París. A més a més, la intenció és acabar una, dues o tres torres dels evangelistes per a l’any 2022, però aquesta faceta del projecte està condicionada per l’evolució dels ingressos en els pròxims mesos.

El futur de la Sagrada Família

El projecte de la Sagrada Família es va plantejar d’una manera diferent; Gaudí sabia que s’havia de desenvolupar al llarg de les generacions, ja que el ritme de construcció depèn de les donacions i aportacions de particulars, a més dels ingressos generats per les visites. El Temple, que sembla una obra interminable, tenia previst tancar el cicle de construcció en 2026, haurà allargar-se fins al 2030 per poder realitzar un gir d’estratègia per reactivar el finançament.

Segons Camps, president de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, en temps excepcionals s’han de prendre decisions excepcionals. Si el 2019 es van invertir 100 milions d’euros en la construcció, el 2021 es preveu que el pressupost no superi el 18% d’aquesta xifra. En plena pandèmia mundial, la construcció es veu minvada per la falta de turisme i l’escassa donació de particulars, de manera que es creu que veurem la Sagrada Família acabada en una dècada.