rehabilitació

Rehabilitació i manteniment dels edificis – L’Expert respon

Feia temps que no publicaven un nou post de la secció “L’Expert respon”. Avui anem a parlar de la rehabilitació i manteniment dels edificis. Com ja sabeu, els edificis i tots els seus components van perdent qualitat a mesura que va passant el temps. Si els utilitzem correctament i en fem un bon manteniment, casa nostra ens oferirà les millors prestacions, serà més segura i la seva vida serà més llarga. A més, si el manteniment és de qualitat, no caldrà fer inversions grans a obres de rehabilitació.

El Llibre de l’edifici

Des de l’any 1993 és obligatori disposar del Llibre de l’Edifici. A més, també cal seguir el calendari de manteniment on n’hi ha recomanacions amb algunes operacions senzilles que sovint les podem fer nosaltres mateixos. Seguir el calendari que ens marca el Llibre de l’edifici és garantia de seguretat i de bon ús per casa nostra.

rehabilitació

Quan comença la vida d’un edifici, l’habitatge ens ofereix totes les prestacions i serveis, però a mesura que l’anem utilitzant i que hi vivim, els elements interiors i externs es van desgastant. De fet, hem de tenir cura per evitar que un problema menor pugui esdevenir un greu problema en el futur. Per això s’ha de seguir el calendari del Llibre de l’edifici.

Inspeccionar els edificis existents

L’obligatorietat del Llibre de l’edifici es va implantar el 1993, per això són molts els edificis que no disposen d’ell. De fet, són la majoria. Per comptar amb un exemplar del llibre hem d’encomanar una inspecció de l’edifici a un tècnic expert. La seva inspecció ens aportarà la informació adequada, com ara, el coneixement de l’estat de l’edifici i unes instruccions d’ús i manteniment a implementar.

Es tracta d’una mena d’historial de l’edifici que ens permetrà planificar obres de rehabilitació (si cal) i el manteniment. Durant la inspecció es revisarà l’estructura, la coberta, les façanes, les finestres, els acabats i les instal·lacions, per tal de comprovar que tot estigui en bones condicions.

rehabilitació

Tots els edificis de Catalunya de més de 45 anys estan obligats a passar una inspecció i a disposar d’una Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE). Ja sabeu, que si necessiteu fer obres de rehabilitació al vostre edifici podeu demanar ajudes oficials.

Primer aniversari del Decret d’Inspecció Tècnica d’edificis de més de 45 anys

El passat 27 de maig va fer un any des que va entrar en vigor el Decret 67/2015 per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d’habitatges mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l’edifici.

Aquí us deixem una guia pràctica per als professionals del sector on s’indica el termini màxim per fer la inspecció:

  • Anteriors a 1950 (ja han d’haver fet la inspecció)
  • Entre 1951 i 1960 (fins al 31 de desembre de 2015)
  • Entre 1961 i 1970 (fins al 31 de desembre d’enguany)
  • De 1971 en endavant (fins al 31 de desembre de l’any en què l’edifici assoleixi els 45 anys d’antiguitat)

Podeu consultar tota la informació a la newsletter d’OBRA.