rehabilitació del MUHBA

Obres d’ampliació i rehabilitació del MUHBA Oliva Artés

Durant aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona ha començat les obres d’ampliació i rehabilitació del MUHBA (Museu d’Història de Barcelona), que té una seu en la nau Oliva Artés, al barri del Poblenou.

El MUHBA Oliva Artés és un espai que se centra en explicar la història de la metròpoli contemporània al llarg del temps, amb una mirada al passat industrial alhora que observant el potencial futur de la ciutat.

La rehabilitació del MUHBA

L’objectiu principal de l’obra és la rehabilitació del MUHBA Oliva Artés alhora que l’ampliació de l’espai expositiu del museu, incorporant un nou espai diàfan i polivalent amb un bar i altres serveis. La reforma s’ha de dur a terme de manera molt respectuosa, per tal de posar en valor l’edifici i aconseguir la màxima flexibilitat i llibertat expositiva. Tot això tenint en compte que la nau està catalogada dins el nivell C (béns urbanísticament protegits) del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Històric del districte de Sant Martí.

En concret, la reforma se centrarà en dues plantes. La planta més alta de la nau serà utilitzada per ampliar la zona d’exposició del museu. Es construiran unes escales i un ascensor per a poder-hi accedir des de la planta baixa, on s’hi construirà un gran porxo que donarà accés a la nau, i l’espai serà habilitat per incloure-hi un bar i d’altres serveis.

Les obres, que compten amb un pressupost de 2.3 milions d’euros, han sigut projectades per l’arquitecte Jordi Badia del bufet BAAS Arquitectura i estan sent executades per BIMSA, el servei d’Infraestructures Municipals de Barcelona. La previsió és que finalitzin durant la primavera del 2019.

rehabilitació MUHBA

Recuperació del patrimoni del Poblenou

El projecte de rehabilitació del MUHBA Oliva Artés s’inclou dins el pla de recuperació del patrimoni del barri del Poblenou. De fet, el mateix pla ja havia permès en una fase anterior la restauració de les façanes i la recuperació de l’estructura espacial original i dels elements estructurals d’interès.

rehabilitació MUHBA

El Poblenou, un barri tradicionalment industrial, es troba immers en l’actualitat en un programa de reconversió dels antics complexos industrials en espais culturals i socials. La rehabilitació del MUHBA Oliva Artés n’és un bon exemple, així com la de la fàbrica Macosa, la fàbrica Escocesa o l’Ateneu La Flor de Maig.