rehabilitacio del mercat de sant antoni

Rehabilitació del Mercat de Sant Antoni: recta final

La rehabilitació del Mercat de Sant Antoni comença la seva fase final. L’any 2017 és l’any que l’edifici modernista tornarà a obrir al públic després de pràcticament dos anys d’obres de rehabilitació. El mercat comptarà amb quatre plantes i el seu entorn pacificarà els carrers de Tamarit i del Comte Borrell. Amb la reforma, el Mercat de Sant Antoni disposarà d’un espai d’alimentació, els encants, el mercat dominical i un museu on podrem visitar el jaciment romà original.

La rehabilitació del Mercat de Sant Antoni

Pràcticament dos anys després del començament de les obres de rehabilitació, el Mercat de Sant Antoni tornarà a obrir al públic. En total podrem gaudir de 40.000 metres quadrats, 11.500 dels quals seran d’ús comercial distribuïts per zones. En concret, el nou mercat disposarà de l’espai d’alimentació (60 establiments), els encants (108 parades) i el mercat dominical (90 parades). La planta baixa també serà per l’ús comercial però encara no es coneixen els operadors definitius. En aquest soterrani també podrem gaudir d’un espai museïtzat on hi és el jaciment romà. La resta dels soterranis es destinaran a places d’aparcament, zona de càrrega i descàrrega i els magatzems dels comerciants.

Les obres de rehabilitació del Mercat de Sant Antoni es van encarregar l’any 2007 al taller d’arquitectes Ravetllat-Ribas. Per dissenyar la proposta de reforma es va optar per aprofitar el caràcter monumental de l’edifici modernista, respectar els elements estructurals i recuperar els materials originals. Actualment s’ha començat el que es podria considerar la recta final, però encara estan pendents d’adjudicació les obres de les quatre places exteriors, les de pacificació, les de les marquesines del mercat dominical i les de la zona de museu. La primera previsió va fixar l’any 2016 per la finalització de les obres.

obres de rehabilitació del mercat de sant antoni

Restes arqueològics del Mercat de Sant Antoni

Un nou mercat amb espais veïnals

La rehabilitació del Mercat de Sant Antoni comptarà amb 700 metres quadrats d’espais veïnals. Per decidir aquests espais es va crear una consulta participativa i el resultat és la pacificació dels carrers del Tamarit i del Compte Borrell. A més, l’espai del fossat serà un entorn obert per gaudir i organitzar activitats culturals, on hi haurà per exemple una aula de cuina.

reforma i rehabilitació del mercat de sant antoni

El nou Mercat de Sant Antoni formarà part de la xarxa de Mercats Verds de l’Ajuntament de Barcelona. Entre les mesures per la sostenibilitat que han dut a terme: solucions de generació d’energia renovable mitjançant l’energia geotèrmica, l’aprofitament de la temperatura del subsòl per generar aigua calenta i climatitzar els locals.

Visites guiades als mercats de Barcelona

Sense cap mena de dubte, els mercats de Barcelona són un reclam turístic i cultural de la ciutat. Els darrers anys s’han dut a terme obres de rehabilitació i reforma per modernitzar els mercats, però sempre respectant el seu passat històric i la seva estètica arquitectònica.

A OBRA som conscients d’aquest interès i per això organitzem visites guiades per conèixer els mercats municipals de Barcelona. L’itinerari d’aquesta visita inclou el Mercat del Ninot, el Mercat de la Concepció, el Mercat de Santa Caterina i el Mercat de la Barceloneta. Si estàs interessat, aquí tens tota la informació sobre aquesta visita pels mercats barcelonins.