rehabilitació de l'aqüeducte de barcelona

Rehabilitació de l’aqüeducte romà de Ciutat Vella

La rehabilitació de l’aqüeducte romà de Ciutat Vella estarà enllestit el primer semestre del 2019. L’actuació, que forma part del Pla Bàrcino, farà més visible l’aqüeducte del segle I aC i permetrà recuperar restes que ara mateix no són visibles per a la ciutadania.

Les obres de rehabilitació de l’aqüeducte

A la plaça del Vuit de Març, al mig del barri del Gòtic, hi tenim una de les peces més importants de l’època romana: l’aqüeducte romà. Aquest va ser el primer edifici públic i ara es durà a terme la seva rehabilitació. La reforma forma part del Pla Bàrcino de rehabilitació d’edificis històrics de Barcelona i el seu objectiu és fer més visible aquesta joia. Ara mateix, l’edifici no és fàcil d’identificar perquè es troba integrat dins de la paret mitgera de l’edifici o hi ha altres restes arqueològiques.

pla barcino rehabilitació de l'aqüeducte de barcelona

La rehabilitació de l’aqüeducte romà terminarà el primer semestre del 2019 i té un pressupost de 345.000 euros, finançats amb els ingressos de lones publicitàries. Durant les obres es netejaran les principals parts de l’aqüeducte, com el canal, les quatre arcades i els pilars. A més, també s’excavarà per sota del nivell del carrer per mostrar també la base dels pilars i que es pugui percebre la dimensió original, d’uns 11 metres d’alçària.

El primer edifici públic de Barcelona

Amb l’excusa de la rehabilitació de l’aqüeducte romà, reprenem la seva història. ¿Sabíeu que va ser el primer edifici públic de Bàrcino? Es va construir a finals del segle I aC i va estar actiu fins als segles VI-VII. L’aqüeducte conduïa l’aigua al llarg de 13 kilòmetres des de Montcada fins a la plaça Nova de Barcelona.

rehabilitació de l'aqüeducte de Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona

Al començament de l’edat mitjana va canviar la mentalitat i l’aqüeducte va deixar de considerar-se un edifici públic. A partir de llavors, la seva estructura es va fer servir com a base de nous edificis. No va ser fins al 1988 quan l’enderroc d’unes cases del carrer de Duran i Bas quan es van posar al descobert les restes d’aquesta joia romana. Ara, amb la rehabilitació de l’aqüeducte els ciutadans podran veure amb una millor perspectiva el que va suposar el primer edifici públic de Barcelona.

A Ciutat Vella també ha començat aquest mes la rehabilitació de la façana de la Plaça del Rei, en concret, de l’edifici medieval del Saló del Tinell.