Rehabilitació de la Torre de la sagrera

Rehabilitació de la Torre de la Sagrera

A principis de setembre, l’empresa municipal BIM/SA (Barcelona d’Infraestructures Municipals) va començar les obres de rehabilitació i ampliació de la Torre de la Marquesa, un petit palau o casa d’indians construïda el segle XIX.

L’objectiu de les tasques de rehabilitació de la Torre de la Sagrera és convertir aquest edifici històric en un nou equipament municipal per poder obrir-lo als veïns i veïnes, guanyant un nou espai d’ús ciutadà. Es preveu que aquest nou espai aculli un casal de barri, i se’n farà ús també com a seu de l’Associació de Veïns de la Sagrera.

Torre de la Sagrera: l’espai

L’obra que s’està duent a terme abasta una superfície de més de 1.000 metres quadrats, i l’edifici comptarà amb diferents espais com tallers, sales polivalents, despatxos i magatzems. El projecte de rehabilitació de la Torre de la Sagrera també preveu la regeneració de l’espai exterior de l’edifici per fer-hi activitats i obrir-lo a la ciutat.

La Torre de la Sagrera compta amb una façana a quatre vents, que en el seu origen disposava d’una torreta que es va enderrocar en una reforma de mitjans del segle XX. L’edifici, que s’havia utilitzat per diferents usos, actualment estava en desús i en estat de deteriorament.

A banda de l’important valor arquitectònic de la torre, recentment s’ha descobert un refugi antiaeri de la Guerra Civil a la planta soterrània de l’edifici, fet que encara ha afegit més valor al conjunt arquitectònic.

La rehabilitació de la Torre de la Sagrera

Rehabilitació de la Torre de la sagrera

A banda de recuperar la imatge original de l’edifici a través de la rehabilitació de la nau que representa l’únic element mantingut d’un conjunt de naus industrials que es va enderrocar, també es construirà un nou volum adossat a l’edifici existent per ampliar la superfície en planta baixa.

Es preveu que la finalització de les obres sigui a principis de l’any 2017.