rehabilitació arquitectònica

Rehabilitació arquitectònica dels àngels de Barcelona

La Cascada Monumental és un dels paratges arquitectònics més impressionants de Barcelona. Situat al Parc de la Ciutadella, el monument compta amb un total de dotze grups escultòrics que han estat rehabilitats en una mitja dotzena d’ocasions. L’última rehabilitació arquitectònica, que ja compleix dos anys, va anar a mans d’Abel Vallhonesta, que es va basar en les notes de Josep Gamot per fer volar els àngels al cel de Barcelona.

La Cascada Monumental

Josep Fontseré va dissenyar el projecte de la Cascada Monumental juntament amb Antoni Gaudí, que va desenvolupar el sistema hidràulic de les fonts i brolladors, per concedir a Barcelona un ampli jardí al centre de la Ciutat Vella. El disseny i la construcció del parc, sota el lema “els jardins són a les ciutats el que els pulmons al cos humà“, van dotar a la ciutat comtal d’un espai públic sense precedents: un conjunt de dotze escultures neoclàssiques aportades pels vuit millors artistes i escultors de moment.

Escultures

La Cascada Monumental es va construir entre 1875 i 1888 al Parc de la Ciutadella, i encara que el disseny general fos concebut per Fontserè i Gaudí, els grups escultòrics van ser derivats a vuit artistes, que van aportar un total de dotze escultures a la font. Trobaràs la Quadriga de l’Aurora, els Faunes i els Nens de Rossend Nobas; els Àngels i Amfitrite de Josep Gamot; la Venus de Francesc Pagès Serratosa; el Naixement de Venus dels germans Vallmitjana; Dànae de Joan Flotats; Leda i Neptú de Manuel Fuxà;  els Grifos de Rafael Atché i els Medallons de llangardaix d’Antoni Gaudí. Saps quina de les escultures està banyada en or?

Àngels

Els àngels de Josep Gamot

Els deu àngels de Josep Gamot van ser tallats en marbre blanc i formen el seguici de Cupido, fill de Venus. Els angelots, també coneguts com putti o amorets alats, estan decorats d’una manera peculiar. Dos d’ells porten atributs marítims (un dofí i un cargol de mar), que els permet integrar-se amb la resta escultures de temàtica marítima. Tot i això, vuit àngels porten garlandes florals i estan ubicats a la base de la quadriga de l’Aurora, i es creu que es deu al fet que Fontserè va voler culminar la Cascada Monumental fent al·lusió a les seves idees republicanes de llum i llibertat. T’has fixat en la figura que porta Aurora a la mà?

Rehabilitació arquitectònica dels putti

L’any 2018, el Departament de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni va gestionar la rehabilitació de vuit dels àngels a causa de la dificultat de mantenir-los en bones condicions. El deteriorament, produït per l’antiguitat del marbre blanc, va obligar a l’Ajuntament de Barcelona a invertir 300.000 € per a la rehabilitació arquitectònica de vuit angelots. L’encarregat d’esculpir va ser Abel Vallhonesta, que va utilitzar les notes de Josep Gamot per a la nova construcció dels putti en pedra artificial, aquest cop menys detallats i voluminosos.