rehabilitació arquitectònica de l'Ateneu flor de maig

Rehabilitació arquitectònica de l’Ateneu La Flor de Maig del Poblenou

Avui us tornem a parlar d’un projecte de rehabilitació que ha fet recuperar als veïns un edifici històric. Es tracta de la rehabilitació arquitectònica de l’Ateneu La Flor de Maig del Poblenou, un antic edifici neoclàssic que, des del mes passat, és un nou espai públic per al veïnat. Les reformes més importants s’han realitzat a la façana, on l’objectiu era recuperar els ornaments originals.

Com ha estat la rehabilitació arquitectònica de l’Ateneu

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat les obres de rehabilitació arquitectònica de l’Ateneu La Flor de Maig. L’Ajuntament és el propietari de l’entrada i del primer pis d’aquesta antiga cooperativa, on es desenvolupen les activitats de l’Ateneu. Les obres de rehabilitació s’han adreçat sobretot a la façana, on s’havia de recuperar els ornaments i les característiques originals de l’època neoclàssica al qual pertany l’edifici. Un edifici, que a més de ser històric també està catalogat oficialment amb nivell C, com a bé d’interès urbanístic.

rehabilitació arquitectònica de l'ateneu del poblenou

La rehabilitació arquitectònica de l’edifici també ha adequat l’accessibilitat i ha recuperat el paviment polint i envernissant la fusta. A més a més, s’ha rehabilitat el paviment de les rajoles, el sistema d’il·luminació, les parets i els elements interiors, com les portes, banyes, etc. Les obres de rehabilitació han tingut un cost total de 930.741€, dels quals, més de la meitat s’han invertit en la millora de les façanes.

L’Ateneu Flor de Maig

L’Ateneu Flor de Maig era una cooperativa de consum que es va inaugurar l’any 1890, al carrer Doctor Trueba del barri del Poblenou. Amb el temps, es va convertir en una de les cooperatives més importants de Catalunya, de fet, comptava amb sucursals per tota la ciutat. Malgrat això, la cooperativa va haver de tancar el 1950 per una crisi econòmica, però l’edifici es va mantenir com a escola. Quasi 30 anys després, l’edifici va ser recuperat per l’Associació de Veïns del Poblenou, que va constituir l’Ateneu Popular que encara existeix.

rehabilitació arquitectònica de l'ateneu flor de maig poblenou

Més exemples de rehabilitació al Poblenou

El barri del Poblenou és l’exemple de com un projecte de rehabilitació arquitectònica pot esdevenir un nou centre cultural, social o veïnal. Un dels tipus d’edificis més freqüents que es rehabiliten són les antigues fàbriques. Com sabeu, el Poblenou té un passat industrial molt important i des de fa uns anys s’estan reformant per tal de guanyar espais públics per als ciutadans. Un dels últims exemples és la Fàbrica La Escocesa o la Fàbrica Macosa.

projecte de rehabilitació fàbrica la escocesa

Si esteu interessats, podeu reservar una de les visites guiades pel Poblenou, que ofereix OBRA.