Rehabilitació arquitectònica de Can 60

Rehabilitació arquitectònica de Can 60

La rehabilitació arquitectònica de Can 60 suposa un pas endavant cap a la protecció del patrimoni industrial del Raval. En conjunt es tracta de 38 cases fàbrica que daten dels segles XVIII i XIX i que són un gran exponent del model arquitectònic d’edificis que acollien la fàbrica i les residències dels treballadors. El conjunt d’edificis supera els 5.500m quadrats.

La rehabilitació arquitectònica com a mesura de protecció

L’Ajuntament de Barcelona ha fet el primer pas cap a la preservació del valor patrimonial suspenent les llicències sobre les cases fàbrica per evitar els possibles enderrocs per interessos immobiliaris.

Aquests edificis són el viu record de la etapa de industrialització que va viure Catalunya i la mostra del canvi en els models de producció, que va passar de ser artesanal a massiu. També reflecteix l’etapa de creixement demogràfic, ja que en una Barcelona emmurallada la ciutat va trobar una solució per ubicar els nouvinguts en els terrenys agrícoles del Raval.

rehabilitació arquitectònica can 60

Nous usos per la fàbrica Can 60

La rehabilitació arquitectònica de la casa fàbrica de Can 60 ha suposat una despesa de sis milions d’euros per a l’adquisició de l’immoble i es preveu invertir tres milions més per restaurar els edificis. L’adquisició s’ha fet a un inversor alemany i ha aconseguit frenar els plans que volien convertir l’espai en un complex de pisos de luxe. Desde l’Ajuntament s’aposta per la rehabilitació arquitectònica com una eina per guanyar espais públics i d’interès pels ciutadans i ciutadanes. Altres obres de rehabilitació ja s’estan duent a terme en altre barris com a Nou Barris o a l’Eixample.

En els últims anys el Raval ha patit una forta pressió immobiliària d’aquí la importància de l’adquisició de l’immoble per part de l’Ajuntament de Barcelona, qui destinarà l’espai a habitatges públics. L’objectiu és mantindre l’essència dels edificis i poder oferir un millor servei i qualitat de vida als veïns. Gràcies a la rehabilitació arquitectònica, la fàbrica de Can 60 seguirà formant part de la memòria històrica de la ciutat de Barcelona, i continuarà sent un referent de l’etapa de industrialització catalana però ara també donarà servei als ciutadans i ciutadanes de Barcelona, especialment als veïns del Raval.