rehabilitació arquitectònica

Visites guiades per l’arquitectura de Barcelona: La rehabilitació arquitectònica de barris

La rehabilitació arquitectònica de barris, d’edificis i d’habitatges és molt important per conservar el bon estat del patrimoni arquitectònic. A OBRA, a més d’oferir visites guiades per edificis modernistes o per zones amb més reclams turístics, també us oferim visites guiades on us expliquem la importància de la rehabilitació. En aquest post us animem a gaudir d’una visita guiada per les zones de Barcelona on la rehabilitació ha estat un punt clau en la seva conservació.

La importància de la rehabilitació arquitectònica

Durant els anys seixanta i setanta les grans onades migratòries van comportar la construcció de diferents polígons als barris perifèrics de Barcelona. La urgència per construir nous habitatges va tenir com a resultat uns barris de baixa qualitat constructiva. A més, la manca de normativa també va contribuir a la pobra urbanització, a les males connexions amb la resta de la ciutat, la manca d’espais públics, etc. En aquestes zones és on la rehabilitació arquitectònica ha estat i és molt important. Veure l’estat actual i reflexionar sobre els projectes futurs de rehabilitació són l’objectiu d’aquesta visita guiada.

Dades bàsiques

Públic objectiu: arquitectes, urbanistes, empreses, constructores, ajuntaments, administració pública en general, etc.

Idiomes: català, castellà, anglès i francès (alemany i italià, petició expressa)

Durada: 4 hores

Transport: recorregut a peu i en transport públic

Recorregut de la visita

El recorregut de la visita pretén conèixer el paper fonamental de la rehabilitació arquitectònica, especialment als barris on la construcció presenta baixa qualitat i una urbanització pobra.

1. Turó de la Peira

rehabilitació arquitectònica

Aquest barri va aparèixer als anys seixanta quan es van començar a construir els blocs d’habitatges al voltant del Turó arran d’un pla parcial de construcció. L’any 1990 es va produir l’ensorrament d’un edifici per causa de l’aluminosi i va ser un punt d’inflexió sobre la necessitat urgent d’actuar i de posar en marxa un pla de rehabilitació arquitectònica. A partir de la rehabilitació d’aquest edifici, l’empresa pública Regesa va organitzar les actuacions de rehabilitació dels habitatges amb la millora de les estructures i la rehabilitació energètica incloses.

2. Polígon Canyelles

Els blocs de Canyelles també pateixen deficiències estructurals i d’aïllament tèrmic. Per això, es va aprovar un pla per afrontar la rehabilitació integrant criteris paisatgístics amb l’objectiu de millorar la imatge del polígon. A partir d’aquest pla es van rehabilitar alguns blocs amb criteris de sostenibilitat energètica, aïllament de façanes, etc.

rehabilitació arquitectònica

Si vols reservar la teva plaça per aquesta o altres visites guiades, pots fer-ho des de la web d’OBRA. I vols més informació sobre les visites guiades, al nostre blog trobaràs tota la informació i imatges de les visites guiades per l’arquitectura de Barcelona.