Vestibul del nou projecte de rehabilitació al barri de les corts

El projecte de rehabilitació de la nova biblioteca del barri de Les Corts

El projecte de rehabilitació de l’antiga fàbrica Benet Campabadal ha permès al barri de les Corts inaugurar aquest passat 26 de gener l’edifici públic més sostenible de la ciutat: la nova biblioteca central del barri dedicada a la poetissa catalana Montserrat Abelló i al moviment “maker”.

El projecte de rehabilitació que ha fet possible l’edifici més sostenible de la ciutat

El paradigma de biblioteca pública està en constant canvi. Les llums artificials deixen pas a la il·luminació natural. El silenci absolut a racons per reunir-se i dialogar i fins i tot, tallers mecànics es deixen veure rere la taula de préstecs. Quelcom que pot semblar estrany, forma una perfecta harmonia en els 3.300 m2 que ocupen les 3 naus rehabilitades a càrrec dels arquitectes Ricard Mercadé i Aurora Fernández. Ells s’han encarregat, a través d’un acurat projecte de rehabilitació, de transformar la pionera fàbrica de producció de cintes de seda construïda el 1924 en un edifici modern i pràctic seguint el l’objectiu de rehabilitació dels barris de la ciutat.

projecte de rehabilitacio de la  nova biblioteca de les cortsL’edifici destaca pel seu disseny innovador i per la seva sostenibilitat. De fet, l’obtenció del prestigiós certificat BREAM, un dels mètodes d’avaluació líders a escala mundial pel que fa a la sostenibilitat dels edificis, col·loca la nova biblioteca de les Corts com l’edifici més sostenible de la ciutat. Això es dóna principalment gràcies al perfecte aprofitament de la llum natural i a la climatització, basada en un sistema de conductes de terra radiant. Tanmateix, les plaques fotovoltaiques que s’hi han instal·lat, l’aprofitament de l’aigua de la pluja pel reg i el perfecte aïllament tèrmic i acústic també hi juguen un paper molt important.

projecte de rehabilitacio de la nova biblioteca de les corts
La nova biblioteca Montserrat Abelló comparteix espai amb l’Ateneu de Fabricació, un referent pel que fa a la fabricació digital en 3D i a la creació i formació digital. L’objectiu d’aquest binomi és potenciar-se recíprocament de manera que es puguin crear sinergies innovadores entre ambdós equipaments. Aquest fet ha estat possible gràcies al projecte de rehabilitació dut a terme, que ha potenciat la convivència fent que biblioteca i Ateneu comparteixin vestíbul principal.
biblioteca de les corts
La nova biblioteca de les Corts apostarà per la cultura maker, una nova cultura d’invenció i innovació. Aquesta es basa en el coneixement obert amb l’objectiu d’idear i fabricar objectes amb el suport d’instruments tant digitals com materials. Així doncs, en aquest nou espai cultural hi podem trobar més de 45.000 documents de tot tipus. A més a més, incorporarà un servei d’autopréstec i devolució de documents amb classificació automatitzada, quelcom que permetrà l’usuari agilitzar aquests processos. Així doncs, aquest nou projecte de rehabilitació que us hem explicat s’uneix a la Fàbrica Escocesa de Poblenou i a la Fàbrica La Macosa en el programa de rehabilitació arquitectònica de la ciutat.