Primera edició del Festival BARQ: arquitectura i cinema

Primera edició del Festival BARQ: arquitectura i cinema

El Festival BARQ ja ha celebrat la seva primera edició durant la passada setmana de l’Arquitectura 2021 que va tenir lloc entre els dies 11 i 16 de maig a la ciutat de Barcelona. Els creadors del primer festival Internacional de Cinema d’Arquitectura a Espanya, Pep Martín i Xavi Campreciós, estan satisfets amb el transcurs de l’esdeveniment, i asseguren que preveuen celebrar més edicions. Sobretot, perquè volen unir l’arquitectura i el cinema per a arribar a tota mena de públics, aconseguint desvincular la història arquitectònica dels professionals del sector i portar-la a la societat en un format cinematogràfic.

Arquitectura cinematogràfica

Pep Martín i Xavi Campreciós són dos documentalistes el propòsit dels quals és donar a conèixer de quina forma l’arquitectura és imprescindible en les nostres vides, i convidar a la reflexió sobre realitats socials com l’accés a l’habitatge, l’espai públic o la sostenibilitat. La fi del Festival BARQ no és el de premiar les peces audiovisuals centrades exclusivament en aspectes tècnics de l’arquitectura, sinó que busca ser un esdeveniment cinematogràfic que posi en valor les pel·lícules que mostren els temes d’actualitat en el sector, i la seva relació amb la societat. Alguns d’ells són: l’activisme urbà, la política, l’economia, el medi ambient, la diversitat cultural i social, l’accés a l’habitatge o la igualtat de drets entre les persones.

El Festival BARQ, que neix a les mans de la productora NIHAO Films, compta amb el suport de la Fundació Mies van der Rohe, ARQUIN-FAD i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. En aquesta primera edició, el jurat va deliberar sobre 8 llargmetratges a competició, 1 fora de competició i 11 curtmetratges, que van destacar per la seva qualitat, originalitat i solidesa tècnica i artística.

Primera edició del Festival BARQ: arquitectura i cinema

Selecció del Festival BARQ

Durant el Festival BARQ es van passar un total de 9 llargmetratges i 11 curtmetratges, que es van poder veure en Cinemes Girona, el Disseny Hub i la plataforma Filmin. El programa també va incloure documentals poc difosos a Espanya però amb un gran interès social, ja que mostren històries humanes compostes per diverses temàtiques, com la integració social, la igualtat de gènere, els nous models de ciutat o la gentrificació. Més enllà de valorar la qualitat cinematogràfica, aquesta iniciativa cerca generar debat social, per a descobrir i connectar amb realitats socials a través del llenguatge del cinema i l’arquitectura.

Algunes de les obres que van tenir major ressonància durant l’estrena del Festival BARQ van ser:

  • “A machine to live in”, guanyador de la secció de documentals de metratge llarg, que mostrava d’una manera onírica “una ciutat que va néixer com un somni i va acabar en deliri”.
  • “In between”, vencedor de la categoria de metratges curts. Un relat inspirador sobre un pare que construeix cinc cases idèntiques a Kosovo per als seus fills, amb ànsies que arribi l’esperançadora tornada a casa després de la seva emigració a altres llocs a la recerca de treball.

Primera edició del Festival BARQ: arquitectura i cinema

Fugint del superficial

Les precioses imatges arquitectòniques que apareixen en les revistes especialitzades mostren només una part de les seves vides, encara que en la majoria d’ocasions no es veuen reflectits els processos de treball, el pensament dels arquitectes o la percepció dels promotors i els usuaris. És per això que el Festival BARQ es converteix en un esdeveniment interessant: aquest certamen posa en escena com viu la gent l’arquitectura. Tal com comenta Pep Martín, un dels fundadors, “El cinema d’arquitectura ha estat molts cops cinema d’arquitectes per a arquitectes, o pel·lícules que elogiaven arquitectes. Això a nosaltres ens interessa molt poc”.

Has pogut veure alguna de les peces? Quina és la que t’ha agradat més? Creus que el Festival BARQ revolucionarà la manera de veure l’arquitectura?