parc públic d'habitatges

Augmenta el parc públic d’habitatges a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un nou pla urbanístic que promourà habitatges a preus assequibles destinats a col·lectius en risc d’exclusió social: gent gran, joves i persones amb necessitat d’assistència. Es tracta d’una iniciativa per ampliar el parc públic d’habitatges i que busca donar resposta a la problemàtica dels preus del lloguer a la ciutat.

La iniciativa

El nou pla urbanístic destinarà vuit solars per a crear 512 nous habitatges, que passaran a formar part del parc públic d’habitatges de Barcelona. Els solars es troben en diferents districtes de la ciutat: dos a Gràcia, dos a Ciutat Vella, dos a l’Eixample, un a Sants-Montjuïc i un a Horta-Guinardó.

Els edificis comptaran amb espais per a equipaments públics en les plantes baixes. La funció d’aquests la decidiran els veïns i veïnes dels barris, però el més probable és que es destinin a les entitats que necessitin un lloc per a dur a terme reunions o activitats diverses.

Aquesta mesura va destinada als col·lectius socials més vulnerables: els joves que s’independitzen, la gent gran que sovint cobra pensions molt baixes i les persones amb necessitats d’assistència especials.

parc públic d'habitatges

El parc públic d’habitatges a Barcelona

L’organisme encarregat de gestionar el parc públic d’habitatges a Barcelona és l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, que administra més de 7000 habitatges de lloguer. Treballa per garantir el dret a l’habitatge a tota la ciutadania, oferint habitatges de qualitat a preus assequibles.

Barcelona ha patit durant els darrers anys un fort augment dels preus dels habitatges de lloguer. Preus que s’han tornat prohibitius per a molts col·lectius (com els jubilats o els estudiants), que ja no es poden permetre viure a la ciutat. Aquest va ser un dels temes centrals de debat de l’Affordable Housing Challenge, on Barcelona i Nova York van unir-se per buscar-hi solucions, com ampliar el parc públic d’habitatges o oferir ajudes per a la rehabilitació.

parc públic d'habitatges

El parc públic d’habitatges no és l’única iniciativa social de la ciutat. Actualment l’ajuntament també duu a terme els processos participatius  “Repensem el 22@” al Poblenou i la transformació de la Model a l’Eixample.