transformació de la Model

Obert el concurs públic per a la transformació de la Model

Comença el concurs públic per seleccionar el projecte de transformació de la Model, convocat per l’Ajuntament de Barcelona. La proposta guanyadora es donarà a conèixer durant el gener del 2020. El principal requisit que han de complir els dissenys és preservar-ne el patrimoni i la memòria històrica, convertint un recinte tancat en un espai obert d’ús veïnat amb verd urbà, equipaments de proximitat i habitatge públic.

En què consisteix la transformació de la Model?

L’objectiu del projecte és crear l’Eixample, un dels districtes més densos de la ciutat. Alhora es pretén crear un pol de serveis municipals, espais verds i habitatge obert a tota la ciutadania. És important ressaltar que com a punt de partida del concurs, els participants tenen el Pla director de la Model, que estableix les bases de la transformació, que a continuació us expliquem.

transformació de la Model

Habitatge i equipaments

La proposta per al futur de la transformació de la Model preveu destinar 12.292 metres quadrats a habitatge públic i set espais a equipaments de proximitat. D’aquesta manera, hi haurà un institut escolar, una escola bressol, una residència de gent gran i centre de dia, un espai per a joves, un espai d’economia social i solidària, un poliesportiu i l’espai memorial de la Model.

Zona verda

Quant a l’espai obert del recinte es construirà un parc urbà i diàfan de 14.000 metres quadrats, que connectarà els carrers dels entorns. Alhora inclourà una zona de vegetació frondosa, un espai de descans i un jardí d’esbarjo per a nens i nenes.

Memòria i patrimoni

És molt important tenir en compte la conservació del patrimoni i de la memòria històrica que es concentrarà a preservar l’espai central del panòptic i de la quarta galeria, on s’ubicarà l’espai memorial, que constarà d’un centre d’exposicions i de recerca de la història de l’antiga presó.

transformació de la Model

El concurs

El concurs per la transformació de la Model estarà obert fins al 6 de juny, s’hi poden presentar equips d’arquitectura multidisciplinaris amb experiència en equipaments, rehabilitació i zones verdes. A continuació, al setembre se seleccionaran sis equips i posteriorment al 2020 es farà pública la proposta guanyadora. L’objectiu final és que les obres puguin començar durant el 2021.