Edificació sector Gallina Blanca

Nova edificació de protecció social a Barcelona

Després de l’aprovació del pla de sector Gallina Blanca, la superficie de 45.000 m2 que ocupava l’antiga fàbrica es reformarà per proveir a Sant Joan Despí d’un espai amb més de 400 habitatges, dos edificis d’oficines, un hotel i una zona comercial. La ciutat està lligada a el grup GB Foods des de 1954, any en què Gallina Blanca va ser la primera empresa a instal·lar-se a la zona industrial que avui coneixem com a polígon empresarial Fontsana. Amb més de 60 anys d’història, la nova edificació de protecció social buscarà tornar als veïns el suport al holding, proporcionant nous llocs de treball per a fins a un miler de persones.

Gallina Blanca

El holding empresarial que formen GB Foods (capçalera de Gallina Blanca) i Affinity Petcare s’agrupa sota la titularitat d’Agrolimen, encarregat de gestionar el projecte de reedificació de l’antiga fàbrica de Gallina Blanca amb l’Ajuntament de Sant Joan Despí. Aquest conveni urbanístic ve marcat per més de 60 anys d’història, des que es va instal·lar la fàbrica el 1954.

El nou projecte d’edificació del sector Gallina Blanca té com a objectiu reestructurar la zona, de 45.000 m2, per dinamitzar el sector terciari i facilitar el lloguer d’habitatges assequibles. La zona es va veure minvada després del canvi d’ubicació de la fàbrica de Gallina Blanca a 2019, que es va traslladar a Osca, però el conveni urbanístic negociat amb l’Ajuntament preveu la volta de mig miler d’empleats del grup Agrolimen a Sant Joan Despí, a més d’estimular les noves activitats relacionades amb la indústria i la tecnologia.

Nova edificació en el sector Gallina Blanca

Tot i que no hi ha una data clara per a l’inici de el projecte, la nova edificació en el sector Gallina Blanca ja és una realitat. La zona, que ocupa 45.000 m² a la ciutat de Sant Joan Despí (veïna de Barcelona), es reestructurarà per dinamitzar el desenvolupament social i empresarial dels veïns, que es van veure afectats per la sortida de la fàbrica en 2019.

El projecte d’edificació tindrà tres objectius principals: primerament, crear 413 habitatges, dels quals 184 seran de protecció pública, aconseguint regular i proporcionar habitatges amb un preu assequible per als veïns i treballadors. A més, la construcció de l’hotel i el centre comercial fomentaran el creixement de sector terciari, necessari per al desenvolupament econòmic de la ciutat.

Finalment, els dos edificis d’oficines donaran un impuls al creixement professional dels veïns de Sant Joan Despí, on els joves podran aspirar a feines qualificades a la zona. El holding Agrolimen planeja reconvertir la zona en la seva nova seu corporativa, de manera que desplaçarà a 500 empleats de GB Foods i Affinity Petcare. Tot i així, es preveu la creació de 1.000 llocs de treball, de manera que l’índex de contractació dels veïns podrà ser alt.

Nova edificació al sector Gallina Blanca

Recepció de la requalificació urbanística

L’Ajuntament defensa que “amb la instal·lació de la seu central d’Agrolimen, el grup es convertirà en un nou motor en el procés de transformació del polígon empresarial Fontsanta cap a noves activitats lligades al coneixement i la indústria tecnològica”. Així i tot, el nou projecte d’edificació del sector Gallina Blanca, valorat en 150 milions d’euros, no ha estat ben rebut per Comissions Obreres, que considera un error la reestructuració de la zona industrial que s’ha destinat als habitatges, en la qual destaquen una pèrdua de teixit productiu i desestimen un desenvolupament real del municipi.