projecte de rehabilitació la escocesa

Nou projecte de rehabilitació per a la fàbrica La Escocesa del Poblenou

El Poblenou és l’exemple de com un projecte de rehabilitació pot esdevenir nous centres socials i culturals per al barri. L’últim cas és el de la fàbrica La Escocesa, on es construiran nous habitatges i equipaments d’ús comercial i cultural. El complex fabril ha estat adquirit per l’Ajuntament per tal de recuperar el patrimoni industrial i d’evitar la construcció d’habitatges de luxe per part d’un promotor privat.

El projecte de rehabilitació de La Escocesa

L’Ajuntament de Barcelona ha comprat tres parcel·les del complex fabril La Escocesa on es desenvoluparà un nou projecte de rehabilitació arquitectònica. L’objectiu d’aquesta compra, amb una inversió de 10 milions d’euros, ha estat preservar el patrimoni industrial i evitar els processos de gentrificació i d’expulsió dels veïns, ja que el pla previst per aquesta fàbrica era la construcció d’habitatges de lux per part d’un promotor privat.

La rehabilitació de La Escocesa s’emmarca dins de la revitalització de l’eix cívic Pere IV i de tota la zona del 22@ del Poblenou. El projecte inclourà un nou pla d’habitatge públic mitjançant la rehabilitació dels edificis ja existents i també nous habitatges “no convencionals” en les naus industrials.

projecte de rehabilitacio poblenou

L’ús ciutadà del complex fabril es decidirà amb un procés participatiu d’entitats i veïns del barri. En l’actualitat, un dels edificis públics, la Nau Johnson, ja s’està fent servir com a espai de treball per artistes.

La Escocesa

La Escocesa és un conjunt fabril que des de l’any 2006 està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i també forma part del programa Fàbriques de Creació Artística. La Escocesa és un edifici del 1852, en el qual es va instal·lar una fàbrica de productes químics per a l’estampació tèxtil. El capital de la fàbrica procedia de la companyia escocesa Johnston, Shields & Cia i és per això que té aquest nom. La fàbrica va estar activa fins a l’any 1998, quan es va llogar a un grup d’artistes.

projecte de rehabilitació fàbrica la escocesa

La Escocesa és un dels últims exemples de rehabilitació de fàbriques i espais industrials del Poblenou. A Obra n’hem parlat d’altres com Can Batlló, la fàbrica Macosa o Ca l’Alier.