la Casa del Dimoni

Nou projecte de recuperació de patrimoni: la Casa del Dimoni

El passat divendres 6 d’abril van finalitzar les obres de recuperació de la façana de la Casa del Dimoni, un edifici singular situat al carrer Josep Torres 20, al districte de Gràcia. La rehabilitació ha estat a càrrec de l’equip format per Cristina Macho i Elena Moral i supervisat pels arquitectes de la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, Departament de Patrimoni Arquitectònic.

La Casa del Dimoni

La casa fou propietat de l’empresari Agustí Atzerías, el qual després d’encarregar la reforma i ampliació de l’edifici es va arruïnar. La història explica que Atzerías va rebre una maledicció gitana i va fer un pacte amb el diable, al qual li prometia entregar-li la seva ànima a canvi d’aconseguir els diners que li permetessin seguir amb la reforma i ampliació de la vil·la. Per sorpresa seva, uns dies més tard li va tocar el primer premi de la loteria i va reunir els recursos necessaris per seguir endavant amb els seus plans.

la Casa del Dimoni

Hi ha qui pensa que tot plegat es tracta d’una simple coincidència, però avui dia encara són molts els que creuen que la maledicció va ser obrada pel mateix dimoni. Sigui com sigui, Atzerías no només va pactar amb el diable, sinó que va dedicar-li la casa, omplint la façana de pintures i estàtues de pedra en honor a la seva figura. És per això, que els veïns del barri de Gràcia van batejar l’edifici com la Casa del Dimoni. Actualment, la vil·la es coneix popularment com “Can Dimoni”.

la Casa del Dimoni

La Casa del Dimoni va ser ideada per l’arquitecte Joan Baptista Pons i Trabal (1855-1928), i la seva reforma i ampliació va finalitzar l’any 1892. Pel que fa a Pons i Trabal, aquest va servir als municipis de Barcelona, Badalona i La Garriga, sent l’arquitecte municipal de les tres ciutats. Entre algunes de les seves obres, es troben les Cases Pia Batlló (1892), Boera (1893) i Pons i Trabal (1908).

la Casa del Dimoni

I vosaltres, sou dels que penseu que la Casa del Dimoni és fruit d’un pacte entre Atzerías i el diable? O creieu que es tracta d’una simple coincidència? Sigui com sigui, si voleu saber més sobre les rehabilitacions arquitectòniques de Barcelona, no us perdeu la reforma de la Vil·la Urània.