modernisme sagrada familia

Modernisme. La construcció de les sis torres de la Sagrada Família

La gran joia del modernisme de Barcelona, la Sagrada Família, comença una de les etapes més importants de la seva construcció. Aquest octubre ha començat la construcció de les sis torres centrals de la basílica.

El modernisme toca el cel de Barcelona

Els amants del modernisme estan d’enhorabona, d’aquí quatre anys, al 2020 les sis torres centrals de la Sagrada Família arribaran a la seva alçada màxima. La torre més alta serà la de Jesús amb una alçada de 172,5 metres. Aquesta torre convertirà la Sagrada Família en l’edifici més alt de Barcelona, per sobre de l’Hotel Arts i la Torre Mapfre. Això si, l’alçada final no serà superior a la muntanya de Montjuïc, un desig de Gaudí que va deixar ben clar amb aquestes paraules:

L’obra de l’home no ha de ser superior a l’obra de Déu”.

L’any que ve els visitants ja podran fer-se a la idea de la magnitud del temple perquè ja estarà construït l’esquelet de les sis torres centrals.

modernisme sagrada familia

La pedra posttesada, una nova tècnica

Per a la realització d’aquestes obres es posarà en marxa una moderna tècnica anomenada de la pedra posttesada. La principal característica d’aquesta tècnica és que farà l’estructura molt més resistent al vent i als sismes. La tècnica consisteix en la unió de panells prefabricats de pedra formats amb una estructura interna d’acer inoxidable. El modernisme de la construcció no es perdrà perquè aquesta estructura d’acer és totalment invisible a la vista i tot el protagonisme serà per la pedra. L’objectiu és seguir la idea que Antoni Gaudí tenia per la Sagrada Família, però amb les noves tècniques arquitectòniques per tindre una estructura més resistent.

sis torres sagrada familia modernisme

Les sis torres es construiran a partir d’anelles de panell de pedra. La torre de Jesús, la més alta, en tindrà dotze, dinou la de la Mare de Déu i tretze les dels evangelistes. Les mides dels panells tampoc son iguals, els més grans seran per la torre de Jesús, i alguns d’ells arribaran a pesar fins a 24 tones.

Durant aquests quatre anys s’aniran col·locant els 800 panells que conformen les sis torres. Llavors s’haurà de començar a treballar en la col·locació dels pinacles i la col·locació d’una creu de quatre braços, de quinze metres d’alçada, dalt la torre de Jesús. Aquesta creu es convertirà en un fantàstic mirador de la ciutat de Barcelona on ciutadans i turistes podran accedir-hi a partir d’un ascensor.

  modernisme sagrada familia

Un cop acabades les sis torres s’iniciaran les obres de construcció i rehabilitació d’altres elements de la Sagrada Família com la Façana de la Glòria, la Sagristia de Llevant, el claustre i una petita capella a l’absis de la façana que dóna al carrer Provença. La finalització d’aquesta obra mestra del modernisme està prevista per l’any 2026. Tot i que encara queda un 30% del temple per construir ja s’ha convertit en lloc de peregrinatge pels amants del modernisme i no pot faltar a cap ruta del modernisme a Barcelona.