Construcció industrialitzada

Licitació per a la construcció industrialitzada de 212 pisos

L’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació obre una licitació per a la construcció de 212 pisos d’habitatge permanent a quatre solars de Sant Martí. El concurs, que vol potenciar la construcció industrialitzada i sostenible a Barcelona, forma part de les 54 noves promocions per al creixement de l’habitatge públic a la ciutat, on es valoren noves tècniques de construcció innovadora i assequible.

Licitació de l’IMHAB

L’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) vol donar un impuls a l’habitatge fabricat i muntat, per la qual cosa ha obert una licitació pública per a desenvolupar el projecte de construcció de 212 pisos a Sant Martí. El projecte contempla quatre solars de la zona, concretament al Carrer de Pallars (nº 477), Carrer del Marroc (nº 180), Carrer de Binèfar (nº 229) i Passatge d’Arriassa (s/n). Lucía Martín, regidora de Rehabilitació i Habitatge, exposa que el 85% de la puntuació dels projectes presentats fa referència al model de construcció industrialitzada, a més de la innovació i els processos productius. IMHAB, que compta amb 54 licitacions aprovades, s’està plantejant el nou tipus de parc d’habitatge públic que necessita la ciutat, i Martín reconeix que s’han d’introduir maneres tecnològicament innovadores al sector de la construcció, perquè sigui més ràpida i sostenible.

Projecte de Sant Martí

La construcció de 212 pisos als quatre solars de Sant Martí s’ha licitat públicament, per la qual cosa l’IMHAB espera aprovar una de les propostes plantejades per grups multidisciplinaris (arquitectes, constructors…) en un període estimat de 6 mesos. Aquest projecte, a diferència dels pisos APROP (Allotjaments de Proximitat Provisional), pretén construir pisos per a l’habitatge permanent. A més, el sistema de construcció o la tècnica d’industrialització a emprar és oberta, i no ha de limitar-se a l’agregació de contenidors marítims reciclats, com és el cas dels APROP.

Construcció industrialitzada a San Martí

Construcció industrialitzada

Amb aquesta licitació ja són 54 les promocions que impulsen un nou model de construcció industrialitzada basat en el muntatge de peces al taller i acoblades en la ubicació de l’habitatge. L’Ajuntament preveu impulsar un total de 7.914 pisos, dels  quals  3.614 habitatges ja es troben en diferents fases del procés de promoció. L’objectiu d’aquesta nova concepció del disseny i construcció es vertebra en diverses necessitats, com la reducció del temps de muntatge (de 53 a 37 mesos), la reducció de molèsties als veïns o la capacitat de fabricar les peces de l’habitatge de manera simultània, independentment de la seva posició final en l’estructura.

A més, una de les conseqüències positives de la construcció industrialitzada és la reducció del consum energètic i de les emissions de CO2 associades a la fabricació de materials, per la qual cosa es rebaixa l’empremta mediambiental. Creus que el futur de la construcció serà industrialitzat?