eficiència energètica

L’expert respon: què és l’eficiència energètica

Els últims anys s’està parlant molt sobre l’eficiència energètica i dels certificats energètics dels edificis. Però sabem reialment què és? Repassem aquest terme en aquesta nova entrega de l’Expert respon.

Què és l’eficiència energètica

Quan pensem a l’eficiència energètica normalment ens imaginem fàbriques contaminants, cotxes o embussos de trànsit. Però el que moltes vegades no pensem és que l’eficiència energètica també té a veure amb la nostra casa. El consum d’energia diària que fem a casa nostra representa un 40% del consum energètic dels països europeus, és a dir, més que la indústria o el transport. A més, aquests nivells no baixen sinó que cada any augmenta més la demanda de calefacció, refrigeració, etc.

eficiència energètica

Per això, és molt important prendre consciència i canviar el model a casa nostra. El primer pas és fixar-nos als elements que podem millorar o rehabilitar per reduir el consum energètic.

Per què gasten tant els nostres edificis?

Un dels punts més significants que contribueixen a l’alt consum energètic dels edificis és la seva antiguitat. El 60% dels edificis espanyols van ser construïts abans de 1979, quan la normativa de construcció no exigia cap requeriment sobre l’eficiència energètica. Per això, els elements externs dels nostres edificis, com la façana o la coberta, no aïllen correctament l’interior. Aquest fet, provoca que el consum energètic sigui major perquè durant l’hivern entra fred a les cases, mentre que durant l’estiu entra molta calor. Si hi ha infiltracions d’aire i pèrdues de l’escalfor o de la fresca, gastem més energia.

El consum de calefacció i refrigeració representa al voltant del 40% del total.

Com canviar aquesta situació

Per tal de reduir el consum energètic podem prendre mesures al respecte:

  1. Revisar els nostres hàbits i ser més curosos amb l’ús de l’energia.
  2. Regular la temperatura adequadament
  3. Dutxar-nos en lloc de banyar-nos
  4. Tancar els llums i l’aigua si no cal fer-les servir
  5. Revisar els aspectes externs de la nostra casa

Si un cop hem revisat els aspectes externes de casa nostra, com la façana, podem prendre la decisió de començar obres de rehabilitació. Una façana nova o una façana ventilada pot estalviar fins a un 40% d’energia. A més, ara mateix es poden demanar ajust per començar obres de rehabilitació.