L'expert respon

L’expert respon: conèixer casa nostra

Des d’OBRA volem oferir a tothom qui estigui interessat en l’arquitectura, la rehabilitació, l’eficiència energètica i en qualsevol tema relacionat amb el món de l’estalvi energètic i l’arquitectura sostenible i responsable, un seguit de consells o recomenacions. Ho fem a través dels documents penjats a la web “L’expert Respon”, que van dedicats a diferents aspectes d’aquesta temàtica. Avui us en presentem un. L'expert respon

Conèixer casa nostra

Els edificis es construeixen per donar resposta a les nostres necessitats de la vida diària, oferint confort, tot fent front a les condicions ambientals de l’entron. És per això que són complexes i cada part té una missió específica. La nostra forma de vida ha anat evolucionant i les exigències de confort també. Els edificis han incorporat, així mateix i de forma progressiva, noves tècniques constructives, nous sistemes i nous materials per oferir una millor resposta.

Els edificis tradicionals catalans, solen estar construïts amb gruixudes parets de pedra i amb sostres de fusta. Aquests edificis presenten sovint problemes de degradació dels sostres per atacs d’insectes solòfags o a causa de la humitat. També poden tenir problemes d’esquerdes i deformacions en les parets. Per conservar adequadament un edifiici és necessari un bon coneixement dels diferents materials que el composen, per així poder-ne fer un bon ús i manteniment.

Avui els edificis que es construeixen responen a una normativa més estricta que antigament, en tots els sentits. Cald estacar sobretot els aspectes d’aïllament tèrmic i acústic. Ara bé, en el futur proper, aquestes exigències s’aniran incrementant i també caldrà anar adaptant els vells edificis a les noves exigències.

Tots els edificis requereixen un bon manteniment periòdic i prendre mesures de millora cap a les noves exigències, i per fer-ho la rehabilitació energètica és avui una prioritat que pot sortir molt a compte.