L'expert respon: com aconseguir una il·luminació eficient a casa nostra?

L’expert respon: com aconseguir una il·luminació eficient a casa nostra?

Avui tornem amb un nou post de l’Expert respon. El tema que ens ocupa aquest cop és la il·luminació eficient i com aconseguir-la a casa nostra. La il·luminació suposa el 10% del consum elèctric dels habitages, però pot arribar fins un 40% en el cas de les oficines o botigues. La millor manera de reduir el consum és compaginar la llum natural amb la llum artificial.

Com aconseguir una il·luminació eficient

En primer lloc, hem de tenir-ne molt clar que la il·lumació de les cases no només són les bombetes o la llum artificial, sinó que la llum natural és igual o més important. Si vivim en un habitatge amb una bona il·luminació natural, hem d’aprofitar-la. En el cas de les oficines o les botigues, la llum natural també ens pot ajudar a ser més eficients a la nostra feina, perquè aporta l’energia del sol.

il·luminació eficient a casa nostra

Per tant, la millor solució per tal de reduir el consum elèctric és compaginar la il·luminació natural i l’artificial. D’aquesta manera aconseguirem una il·luminació més eficient i, per tant, més barata. Pel que fa a la llum artificial, hem de fer servir les bombetes d’alta eficiència, com els fluorescents compactes (CFL), les bombetes LED’s o la nova tecnologia ESL.

  • Fluorescents compactes (CFL): són fluorescents més petits i amb millors prestacions. Eliminen els materials nocius pel medi ambient i poden reduir el consum fins un 60%.
  • Bombetes LED’s: comporten una reducció del consum de fins el 90% i té la major vida útil que qualsevol bombeta.
  • ESL: produeix la llum mitjançant l’estimulació d’electrons que xoquen contra la superfície fosforescent.

Aquestes bombetes són més cares que les tradicionals, però el que podem fer és anar canviant-les a poc a poc fins que haurem renovat totes les nostres bombetes de casa nostra. Així aconseguirem una il·luminació eficient i estarem estalviant energia. 

Com aprofitar la llum natural

La natural és la il·luminació més eficient, per això aprofitar la llum natural comença per fer-la servir sempre que sigui possible. A més, podem seguir aquests passos:

  • Posar cortines lleugeres i que deixen passar la llum. Evitar les cortines opaques.
  • Pintar les parets amb colors clars.
  • Elimina els “obstacles” que no deixin passar la llum, com per exemple els mobles.
  • Si necessites la llum per fer qualsevol tasca, instal·lat a l’habitació on més arribi la llum natural.

Una bona il·luminació és essencial per al nostre confort a casa i el primer pas per aconseguir una major eficiència energètica.

L’expert respon.