ciutats ideals toronto

Les ciutats ideals per viure: sostenibilitat, estalvi i benestar

Avui dia, la gran majoria de ciutats volen ser sostenibles i Barcelona no és una excepció. Actualment hi ha algunes ciutats que estan molt avançades en el desenvolupament d’aquestes mesures i són considerades com a ciutats ideals per viure-hi, ja que afavoreixen la convivència i el benestar dels habitants.

Hi ha múltiples factors que afecten les ciutats, als seus residents i al canvi climàtic, entre elles: la contaminació atmosfèrica, la mala gestió del trànsit, l’acumulació de residus… Les ciutats que expliquem a continuació han aplicat mesures per tal de solucionar aquests problemes.

portland

 Quines són aquestes ciutats ideals?

  • La ciutat de Portland està duent a terme l’acció “barris 20 minuts”. Aquesta mesura consisteix en l’adaptació dels barris per tal que els habitants puguin resoldre les necessitats bàsiques en com a màxim 20 minuts de distància a peu o en bicicleta. D’aquesta manera s’evita l’ús dels vehicles privats i s’aconsegueix una ciutat més sostenible.
  • Toronto també es mostra com una ciutat sostenible gràcies a la implementació d’una normativa en què els edificis de més de 2.000 metres han de vestir la teulada amb plantes, aportant així una reducció del CO₂.
  • “Els diumenges sense cotxe” és una iniciativa portada a terme a Jakarta, on durant aquest dia de la setmana no es permet l’accés de cotxes privats a les vies principals i per tant s’incentiva l’ús del transport públic. A més a més, es converteix en una ciutat ideal per viure-hi, ja que aquesta mesura també redueix l’emissió de gasos.
  • A Regne Unit s’està realitzant una prova pilot de carreteres produïdes amb plàstics reciclats. D’aquesta manera s’evitarà l’ús de l’asfalt convencional i es reciclarà el material.

diumenge sense cotxes

Les mesures adoptades a les ciutats espanyoles

A Espanya hi ha algunes ciutats pioneres que ja han aplicat mesures per tal de millorar l’ambient i el medi ambient de les ciutats. Entre elles hi destaquen:

  • Madrid realitzarà una recopilació de dades del consum energètic dels edificis per tal de ser més eficient energèticament.
  • Burgos monitoritzarà el consum i la qualitat de l’aigua per tal de millorar-ne l’estalvi.
  • Pontevedra està realitzant un Pla de Recuperació dels espais públics en el que donen importància als vianants i no als vehicles, aconseguint així que hi hagi 0 morts de vianants als carrers.

Tal com anem veient en aquest blog, Barcelona també està portant a terme mesures per tal de millorar la ciutat. L’objectiu d’aquestes mesures és crear ciutats ideals per viure-hi mitjançant la sostenibilitat, l’estalvi energètic i la rehabilitació energètica.