L'edifici modernista que no orbirà, de moment

L’edifici modernista que no obrirà, de moment

La reobertura de l’edifici modernista Casa Terradas queda en dubte després que els missatges provinents de la institució siguin contradictoris. Mentre que els treballadors van afirmar al diari El País que l’empresa els havia comunicat el tancament definitiu del museu, Texna (immobiliària que regenta l’edifici) explica que la seva intenció és obrir quan els efectes de la pandèmia es redueixin.

Casa Terradas

La Casa Terradas, declarada Monument Històric Nacional l’any 1975, pren el nom del seu propietari, Bartomeu Terradas Brufau, adinerat empresari tèxtil i segon president del Futbol Club Barcelona. Va demanar a Puig i Cadafalch una casa per a cadascuna de les seves filles, Ángela, Josefa i Rosa, en un projecte que l’arquitecte va aixecar l’edifici en tres anys d’obra (entre 1903 i 1906). La Casa Terradas, també coneguda com la Casa de les Punxes, es caracteritza per l’exterior de l’edifici, on Puig i Cadafalch va invertir gran part del pressupost per decorar la façana amb relleus, mosaics, vidrieres, ferros i ceràmiques, fet que contrasta amb un modernisme interior auster i sense gaires floritures.

Visites a l’edifici modernista Casa de les Punxes

Texna, l’empresa immobiliària que regenta la Casa de les Punxes des de 2010, va fer una inversió de 25 milions d’euros per a la compra de l’edifici, i va fer  una segona injecció de 3 milions d’euros per projectar una rehabilitació arquitectònica de la casa. L’objectiu d’aquesta reforma va ser enaltir la importància de l’edifici en la ciutat comtal i difondre la figura del seu arquitecte, que s’han vist minimitzats per la ubicació de l’obra, perquè la majoria de turistes travessen Passeig de Gràcia per visitar la Sagrada Família sense descubrir el marc històric de la Casa Terradas.

L'edifici modernista que no orbirà, de moment

L’edifici modernista, que té una història centenària, va obrir les seves portes l’any 2016, i combina relats llegendaris i realitat augmentada per realitzar les seves audioguies. Els visitants de la Casa Terradas podran descubrir la història amagada darrere cada punxa, com que les decoracions de les façanes són una representació dels noms de les filles de l’empresari o les característiques del modernisme. A més, la Casa de les Punxes s’ha convertit en un lloc de culte per a l’explicació del conte del dragó de Sant Jordi, tan arrelat a la societat que ha pogut gaudir de l’edifici durant aquest darrer segle.

La Casa de les Punxes no ho té clar

La reobertura de la Casa de les Punxes és encara un misteri, no només pels amants del modernisme català, sinó que sembla que l’empresa tampoc té clara la seva estratègia. Els treballadors del museu, que segueixen en un ERTO des del març (excepte dos d’ells, que fan tasques de manteniment un parell de dies a la setmana), han declarat al mitjà El País que els propietaris de l’edifici ja els han comunicat que la Casa de les Punxes no tornarà a obrir. Encara i així Texna, l’empresa immobiliària que regenta l’edifici, afirma que és qüestió de temps que s’obrin les portes de nou, ja que les normatives referents als museus que arrossega la pandèmia impossibiliten el desenvolupament de les seves visites amb audioguies amb normalitat. Com creus que s’acabarà gestionant?