La rehabilitació de l'estació de Sants ja és una realitat

La rehabilitació de l’estació de Sants ja és una realitat

La rehabilitació de la concorreguda estació de Sants ha estat molt esperada durant els últims 20 anys, i sembla que es convertirà en una realitat a curt termini gràcies al pacte entre l’Ajuntament i Adif, que busquen reduir el trànsit de la zona i crear un espai verd que agradi als veïns.

Adif s’encarregarà de la rehabilitació

Segons el comunicat formalitzat per la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, l’empresa encarregada de dur a terme la rehabilitació serà Adif (Administrador d’Infraestructures Ferroviàries), encara que la durada i el pressupost dedicats al projecte continuen sent un misteri.

La rehabilitació de l'estació de Sants ja és una realitat

Així i tot, aquesta ambiciosa remodelació urbanística ja comença a prendre forma i es treballa sobre un avantprojecte on destaquen dos grans canvis: la pròpia estació i el seu entorn. En primera instància, es guanyaran 40 metres cap a la plaça per a ampliar l’espai dels vestíbuls, plantejament que ja es va fer fa més d’una dècada, amb la inauguració de l’AVE. A més, s’afegeixen dos nous accessos en les dues façanes, que actualment són els murs que protegeixen l’estació: un que dóna al parc de la Espanya Industrial i un altre que dóna cap a l’estació d’autobusos.

La segona part del projecte s’enfoca cap a la reurbanització de l’entorn, que es convertirà en un espai verd en reduir el moviment de vehicles privats i traslladar el trànsit rodat a un conducte soterrat.

La rehabilitació de l'estació de Sants ja és una realitat

Espais verds dedicats al veïnat

Isabel Pardo de Vera, presidenta d’Adif, ja va fer una declaració d’intencions quan va comunicar que prevaldrà la conversió en zona de vianants, fet al qual Sanz resumeix com “una ampliació de l’estació adaptada al segle XXI amb la plaça ordenada d’una manera diferent”.

Conseqüentment, la plaça Països Catalans sofrirà una restitució dels elements degradats o substituïts, encara que no perdrà l’essència del disseny d’Albert Viaplana i Heli Pinyó en 1984. Aquesta rehabilitació busca reduir la duresa de la plaça i millorar les infraestructures d’estada i oci, per a les quals han comptat amb l’opinió del veïnat. Aquest encàrrec es durà a terme per l’estudi RCR, que vetllarà per la recuperació de l’espai públic i l’optimització de la infraestructura del subsòl (referent a l’aparcament).

L’objectiu és que l’avantprojecte estigui acabat per als mesos d’estiu, per a garantir l’inici de les obres i intentar que la rehabilitació de l’estació de Sants permeti el seu ple funcionament per a 2022.