rehabilitació de la fàbrica Macosa

La rehabilitació de la fàbrica Macosa esdevé un nou espai per la seva memòria

La fàbrica Macosa, coneguda popularment com a Can Girona, ha estrenat un nou espai per a la memòria d’una de les fàbriques metal·lúrgiques més importants de Barcelona. La rehabilitació de la fàbrica Macosa va néixer amb la voluntat de preservar viva la memòria de les indústries que han marcat la història del Poblenou i del districte de Sant Martí.

La rehabilitació de la fàbrica Macosa

Les obres de rehabilitació de la fàbrica Macosa han finalitzat amb la inauguració d’un nou espai de memòria. Aquesta rehabilitació és la primera d’una sèrie d’espais amb els quals es vol contextualitzar la història de les xemeneies i de les fàbriques que resten com a vestigis del patrimoni industrial del Poblenou i de tot el districte de Sant Martí. Un dels elements que s’han rehabilitat és la Torre de les Aigües del Besòs. El disseny de la reforma de la fàbrica ha estat en mans de l’arquitecte Toni Vilanova, que ha inclòs una placa en homenatge als treballadors que van emmalaltit i morir a causa de l’amiant, un producte que s’utilitzava molt sovint.

rehabilitació de la fàbrica macosa al poblenou

La rehabilitació de la fàbrica Macosa o Can Girona ha estat impulsada pel col·lectiu de Jubilats Macosa-Alstom. L’espai s’ha pogut inaugurar gràcies a ells i a la consideració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) que va aconseguir l’any 2000. La rehabilitació s’emmarca dins del procés de transformació urbanístic als baris de Poblenou o Diagonal Mar, on hi ha un fort passat industrial i obrer.

Exposició permanent de la fàbrica Macosa

L’espai Macosa acull una exposició permanent que reconeix el paper dels treballadors i la lluita obrera de la història fabril de Sant Martí. A més, amb la inauguració del nou projecte, es va presentar el conveni formalitzat amb l’Arxiu Municipal de Sant Martí que cedirà documentació de Macosa. A banda de la documentació, també es poden veure fotografies que mostren el passat de la gran factoria i l’evolució històrica des del 1861 fins al 1994.

rehabilitació de la fàbrica macosa és un nou espai per la memòria

rehabilitació de la fàbrica macosa de barcelona

La fàbrica Macosa va ser durant segle i mig una de les empreses metal·lúrgiques més importants de Catalunya amb una superfície equivalent a 18 illes de l’Eixample. Entre els elements més característiques de Macosa destaca la xemeneia de 63 metres, la més alta de la ciutat. Al peu d’aquesta xemeneia (al carrer Llul, cantonada amb el carrer de Provençals) és on s’ha inaugurat el nou espai Macosa.

La rehabilitació de les fàbriques del Poblenou

Com hem comentat abans, el districte de Sant Martí està experimentant un important canvi arquitectònic on conviuen els nous edificis amb dissenys molt avantguardistes i les antigues fàbriques. La rehabilitació arquitectònica d’aquestes fàbriques tenen com a objectiu preservar la memòria fabril d’aquest districte.

Entre les obres de rehabilitació més recents s’hi troben Can Batlló, que serà la nova seu de l’Escola de Mitjans Audiovisuals, o Ca l’Alier, que serà un centre referent en Smart Cities. Aquestes i d’altres exemples de rehabilitació d’antigues fàbriques es podem conèixer amb les visites guiades d’OBRA.