Rehabilitació Arquitectònica La Model

La rehabilitació arquitectònica de la Model es retarda

La remodelació de la presó La Model es retarda a 2023, sis anys després del tancament de centre penitenciari, per acabar de perfilar el Pla General Metropolità i definir els projectes executius. La rehabilitació arquitectònica del nou parc, que comptarà amb 140 pisos i set equipaments, s’iniciarà amb el nou mandat. La Model, que està oberta de cara al públic, mantindrà la fesomia panòptica dissenyada 116 anys enrere, però s’adaptarà a les noves exigències de la ciutat comtal, que necessita espais oberts i verds per acabar de cosir el territori de l’Eixample.

Centre Penitenciari per a Homes de Barcelona

El Centre Penitenciari per a Homes de Barcelona es va aixecar l’any 1904 amb un disseny arquitectònic innovador: un panòptic de què depenen 6 galeries que alberguen 600 cel·les. Aquest disseny permet un sistema de vigilància i control excepcional, que pretenia convertir-se en un model exemplar de seguretat i eficiència penitenciària. Després 113 anys de servei, va tancar les portes 2017 per les dificultats de manutenció, i actualment es realitzen tours pel recinte. Has visitat ja les cel·les de càstig?

Projecte de rehabilitació arquitectònica

El projecte de rehabilitació arquitectònica que van adjudicar els jutges per a la reestructuració del recinte penitenciari és Model, Batega!, de l’equip Forgas Arquitectes i Planas Esquius Segatti. La seva proposta, que va obtenir una puntuació de 92 sobre 100, convertirà a les dues illes de l’Eixample en un espai verd amb 140 pisos habitables, un institut-escola, una guarderia, un poliesportiu, un espai per a joves, una residència d’ancians, una zona de memòria històrica i un espai d’economia social i col·laborativa.

Rehabilitació arquitectònica La Model

Planning de la construcció

Des del tancament de la presó La Model l’any 2017 i la seva posterior cessió al consistori, es busca posar a disposició de la ciutat l’espai de 28.000 metres quadrats. Després del concurs es va adjudicar el projecte a l’equip Forgas Arquitectes i Planas Esquius Segatti, que van redactar el pla de construcció òptim per a la rehabilitació arquitectònica de la zona. La construcció, que havia d’iniciar-se l’any 2020, s’ha retardat a 2023, ja que cal fer canvis en el Pla General Metropolità (PGM) i redactar els projectes executius i d’ordenació (2021) per treure les obres a concurs (2022). La decisió de retardar l’inici de l’obra que ha pres Janet Sanz, tinent d’alcalde d’Urbanisme, no ha estat ben rebuda entre els veïns de la zona, que creuen que serveis com l’escola o el parc són necessaris i podrien avançar-se al nou mandat.