La Pedrera acull la 27a edició de la Barcelona 080 Fashion Week

La Pedrera acull la 27a edició de la Barcelona 080 Fashion Week

La pandèmia provocada pel covid-19 ens ha fet canviar completament la manera de veure i fer les coses. Després d’un any d’adaptació, ja ens hem acostumat a realitzar reunions virtuals, així que l’organització de la Barcelona 080 ha decidit fer el salt i celebrar la 27a edició de la desfilada de manera telemàtica. I, per què no, ha decidit fer-ho en gran: triant La Pedrera com a seu!

Barcelona 080

La Barcelona 080 Fashion és un esdeveniment propulsat pel MODACC (Clúster Català de la Moda) que pretén promocionar i donar visibilitat a dissenyadors independents a nivell nacional. Es trobava dins del Pla de Dinamització de la Moda Catalana que es va dur a terme entre 2007 i 2010. Així i tot, el projecte ha estat tan fructífer que s’ha decidit mantenir-lo, i ha celebrat enguany la seva 27a edició, la segona en format virtual.

És un esdeveniment conegut mundialment, i han passat grans noms de la moda com Custo Barcelona, Umit Benan, Chulaap, Esaú Yori, Polite, Miriam Ponsa o 113 Maison.

Passarel·les a la Pedrera

El covid-19 ha volgut que la Barcelona 080 Fashion Week es celebri en format virtual per segona vegada consecutiva. Una situació diferent necessita una solució diferent. Així i tot, la digitalització ha deixat clares les oportunitats que presenta realitzar la desfilada en diferit: en quatre dies, les emissions de la plataforma 080 TV han registrat 30.000 visites i 100.000 visualitzacions, amb espectadors de 86 països diferents. El públic s’ha connectat sobretot des d’Europa, els Estats Units i Llatinoamèrica. Els organitzadors de l’esdeveniment entenen que és una oportunitat per a incrementar la projecció de la moda catalana i arribar a noves audiències a nivell internacional.

La Pedrera acull la 27a edició de la Barcelona 080 Fashion Week

Sota el lema Undress your mind (nua la teva ment), aquesta edició vol fomentar el compromís amb la diversitat, la creativitat, el disseny i la innovació. Aquests valors es transmetran a través dels cinc espais triats a La Pedrera: l’entrada, el pis modernista, les antigues cotxeres, la golfa i el terrat.

  1. Entrada. La Pedrera és considerada com l’edifici civil més emblemàtic d’Antoni Gaudí, per les seves innovacions constructives i funcionals. La façana no és estructural, sinó que els més de 6.000 blocs de pedra es converteixen en un mur cortina units per elements metàl·lics. Aquest és el motiu pel qual es van poder obrir grans finestrals. La porta d’accés de l’edifici està creada per una forja de figures irregulars, ja que en aquesta època no s’estilaven grans vidrieres. Es van prendre com a referència models animals i vegetals per a crear la forma de la porta, que estrenyen en la part final (on hi ha més risc de trencament) i s’amplien en la part alta per a deixar entrar a més llum. El concepte de l’entrada està concebut perquè els cotxes passin per la via central i les persones pugin per les escales laterals.
  2. El pis modernista. Els pisos de La Pedrera destaquen per la seva geometria irregular i una organització interna destinada a optimitzar l’entrada de llum. Destaquen dos elements en aquesta construcció: arquitectura i habitabilitat. Quants ornaments creus que té l’edifici?
  3. Les antigues cotxeres. Gaudí es va anticipar a les necessitats de la vida moderna, i va construir un pis subterrani per a acollir un garatge per a carruatges i automòbils. Va ser el primer edifici que comptava amb aquesta planta.
  4. Les golfes. Inicialment, les golfes de La Pedrera allotjaven el safareig comunitari, encara que avui dia s’exposa la vida i obra de Gaudí (plans, maquetes, objectes i dissenys, fotografies i vídeos). Per a no augmentar el pes de l’edifici, Gaudí va construir 270 arcs catenaris de maó per a suportar el terrat, ja que era eren fàcils de construir i molt lleugers.
  5. El terrat. Aquesta part de La Pedrera està formada per tres elements de gran qualitat estètica i funcionalitat: caixes d’escala, torres de ventilació i xemeneies. Les caixes d’escala comuniquen les golfes amb el terrat, i per a suavitzar el volum d’aquestes construccions, Gaudí va utilitzar formes corbes. Quatre caixes d’escala estan cobertes per trencadís de pedra, marbre o ceràmica, reciclatge i monocrom, i les altres dues estan estucades amb morter de calç i guix. Les torres de ventilació ajuden a renovar l’aire de les golfes, i les xemeneies permeten la sortida del fum.

La Pedrera acull la 27a edició de la Barcelona 080 Fashion Week

Les desfilades que es realitzen a la Pedrera han donat peu a un contingut audiovisual molt més cinematogràfic i màgic, fet que ha atret a nous dissenyadors que, malgrat no haver pogut gaudir de l’esdeveniment físicament, estan satisfets amb la producció i realització audiovisual.

Has pogut veure els directes? Creus que La Pedrera ha afavorit al muntatge audiovisual?