La memòria del patrimoni arquitectònic de Barcelona, a Can Batlló

La memòria del patrimoni arquitectònic de Barcelona, a Can Batlló

El nou espai rehabilitat del recinte de Can Batlló serà la nova seu de l’Arxiu Municipal de Barcelona. Aquí els ciutadans podran consultar un fons que inclou documents del segle IX i tota la memòria  fotogràfica i del patrimoni arquitectònic de Barcelona. El nou espai públic s’obrirà el pròxim 2020 i des d’aquest mes s’ha obert un concurs d’idees.

La nova seu del patrimoni arquitectònic de Barcelona

L’any 2020 s’obrirà el nou Arxiu Municipal de Barcelona, que inclourà els fons dels 21 arxius muncipals actuals dispersos per la ciutat. D’aquesta manera, el centre es convertirà en tot un referent per la importància del seu fons, que inclou documents del segle IX. En concret, els fons que es podran consultar són dels actuals Arxiu Històric de la Ciutat, l’Arxiu Municipal Contemporani, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i els arxius municipals dels districtes. És per això que la nova seu reflexarà la memòria de la ciutat: història, societat, cultura i patrimoni arquitectònic de Barcelona, entre d’altres.

La inversió del projecte és de 47 milions d’euros, dels que 37 es destinaran a la rehabilitació de l’edifici principal de Can Batlló. A més, aquest mes s’obrirà un concurs d’idees per definir el projecte des d’una perspectiva ciutadana i arxivística.

La rehabilitació de Can Batlló

Les obres de rehabilitació de l’antiga Fàbrica Joan Batlló, més coneguda com Can Batlló, van començar a principis d’aquest any. A més de la nova seu del patrimoni arquitectònic de Barcelona, també serà la seu de l’Escola de Mitjans Audiovisuals i de l’espai social Còopolis. Al cas de l’Arxiu Muncipal, l’espai triat és la nau central de Can Batlló, que té 17.000 metres quadrats. L’elecció d’aquest espai tan ampli és perquè actualment no es poden consultar tots els fons per no disposar de l’espai suficient a les seus actuals. Segons l’Ajuntament, l’any passat es va atendre 55.750 usuaris que van consultar un total de 234.000 documents.

patrimoni arquitectònic de barcelona

Amb aquesta nova iniciativa, la transformació de Can Batlló continua endavant. Aquest és un dels exemples de rehabilitació d’espais industrials que s’estan duent a terme actualment.