La futura Llei de l'Arquitectura continua avançant

La futura Llei de l’Arquitectura continua avançant

La tramitació de la futura Llei de l’Arquitectura ha entrat en la fase de compareixences al Parlament de Catalunya. En aquesta fase hi participaran diferents institucions de l’arquitectura per tal d’exposar el seu punt de vista pel que fa al contingut del text. La tramitació d’aquesta llei es va aprovar el passat mes d’octubre amb el suport de tots els grups parlamentaris. La nova normativa incorporarà criteris de qualitat, creativitat i funcionalitat en la contractació pública i reforçarà la seva transparència i publicitat.

Llei de l’Arquitectura: en què consisteix?

L’actual projecte de Llei de l’Arquitectura destaca l’interès públic de l’arquitectura i té com a objectiu desenvolupar mesures de foment i impuls per tal de promoure la qualitat arquitectònica i les condiciones necessàries per aconseguir-la. Aquesta llei es dirigeix cap a les edificacions privades com a la urbanització dels espais públics. Un dels punts pels quals més han lluitat les institucions és el reconeixement del valor social de l’arquitectura.

tramitació de la llei de l'arquitectura

Entre les accions que inclou el text de la futura Llei de l’Arquitectura es troben  les mesures de divulgació, promoció i educació sobre la mateixa destacant també la seva incidència en la qualitat de la vida de les persones. Per garantir aquestes accions s’ha creat el Consell de Qualitat Arquitectònica de Catalunya que assesssorarà a la Generalitat. Aquesta llei també afectarà la contractació pública, que haurà de valorar a partir d’ara els criteris establerts de qualitat arquitectònica.

Situació actual de la Llei d’arquitectura

La tramitació de la Llei es va aprovar el passat mes d’octubre i actualment es troba en la fase de compareixences al Parlament de les institucions i associacions especialistes del sector, entre els quals torben el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, entre d’altres.

la llei de l'arquitectura continúa avançant

Segons el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull:

La llei vol capgirar l’actual situació, fent prevaldre els criteris qualitatius, la dimensió cultural i les consideracions mediambientals i socials sobre els aspectes econòmics”

Una arquitectura de qualitat en tres capítols

Tres capítols formen el text de la futura Llei d’Arquitectura. El primer capítol defineix l’arquitectura, els seus valors i determina el seu interès públic. El segon capítol del text s’ocupa del foment, el reconeixement i la sensibilització de la ciutadania. En aquest capítol és on es parla de la creació del Consell de Qualitat Arquitectònica de Catalunya i també del Premi Catalunya d’Arquitectura que reconeixerà les millors aportacions a aquesta disciplina.

Per últim, el capítol tercer s’ocupa de les disposicions generals del procés de contractació, del funcionament i de la composició dels jurats i comitès dels concursos per tal de garantir una presència pluridisciplinar i un compromís de transparència.

Si estàs interessat al món de l’arquitectura en general o de la rehabilitació arquitectònica, pots trobar més informació al nostre blog.