casa vicens ruta del modernisme

La Casa Vicens obre al públic gràcies a una intensa rehabilitació arquitectònica

El proper dijous 16 de novembre la Casa Vicens obre al públic per primera vegada. Les intenses obres de rehabilitació han permet obrir la primera obra del gran mestre modernista, Antoni Gaudí. La casa, situada al cor del barri de Gràcia, ofereix visites guiades i d’entrada general a un preu de 19 i 16 euros respectivament. Les entrades ja es poden adquirir des del web oficial de Casa Vicens.

La rehabilitació de la Casa Vicens

La intensa rehabilitació de la Casa Vicens ha durat tres anys en total, un temps superior al que es va estimar en un principi. Aquesta casa va ser utilitzada com habitatge privat durant 130 anys.  L’obra de Gaudí va ser adquirida el 2014 per la banca andorrana MoraBanc, qui volia restaurar-la per obrir-la al públic i convertir-la en la nova Casa Batlló o La Pedrera. El finançament de la rehabilitació arquitectònica ha estat totalment privat i gràcies a les obres s’han recuperar espais originals de l’obra gaudiniana. Espais com ara el terrat o l’escala original de la part central de la casa.

rehabilitacio de la casa vicens

restauracio de la casa vicens

Les obres també han adaptat els espais per tal de complir amb les mesures de seguretat i accessibilitat que un equipament patrimonial públic requereix. Gràcies a la rehabilitació també s’han pogut entendre espais fins ara desconeguts de la Casa Vicens, com la tribuna oberta al jardí o l’espai del fumador. A més, s’han recuperat els colors i les característiques de les tècniques emprades per Gaudí i s’han respectat les exigències que requereix un edifici que ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i Patrimoni Mundial per la UNESCO.

El primer encàrrec de Gaudí

La importància de la Casa Vicens recau al fet que és el primer encàrrec professional del jove Gaudí, per part del burgès català, Manuel Vicens. La casa, construïda entre el 1883 i el 1885, reflexa perfectament l’univers gaudinià amb tècniques, decoració i simbologia que van ser el preludi del Modernisme català. La casa té influències àrabs i medievals, de fet, és considerada com una de les obres de l’anomenada etapa orientalista. Aquesta influència es pot veure especialment a la façana, a les torres i les cúpules de les cantonades de la coberta.

visites casa vicens

entrades casa vicens

La família que hi va viure després dels Vicens va pintar les parets totes iguals amb un color crema. Ara, amb les obres de rehabilitació, s’han recuperat les tonalitats originals. Les peces de ceràmica també han estat restaurades pel mestre artesà, Manel Diestre, com es pot veure al vídeo que ha fet públic la Casa Vicens.

Si voleu conèixer la importància de les obres de rehabilitació de la nova obra del Modernisme de Gaudí, ja podeu reservar les vostres entrades a la web oficial de la casa.

Font de la informació i les imatges: Casa Vicens