La Casa Lleó i Morera, joia del Modernisme, no tornarà a obrir al públic

La Casa Lleó i Morera, joia del Modernisme, no tornarà a obrir al públic

Finalment no hi ha hagut acord entre les administracions i la immobiliària propietària de la Casa Lleó i Morera. Això es tradueix en el fet que aquesta joia del Modernisme català, obra de Lluís Domènech i Montaner, no tornarà a obrir al públic.

Els problemes d’accessibilitat de la Casa Lleó i Morera

Una de les cases més emblemàtiques del Passeig de Gràcia de Barcelona, la Casa Lleó i Morera, no obrirà al públic. La causa principal ha estat els vuit graons de la seva entrada que impedeixen complir els requisits d’accessibilitat obligatoris per als edificis oberts al públic que estableix la Generalitat. Finalment, no s’ha trobat una solució pactada entre el propietari -la immobiliària Núñez i Navarro- i l’Ajuntament. Per tant, una de les joies més representatives del Modernisme barcelonès es posarà en lloguer per instal·lar-hi oficines.

Modernisme de la Casa lleó i morera: graons

Font de la imatge: El País

L’Ajuntament de Barcelona va proposar dues solucions: construir un ascensor des de la planta baixa de l’edifici (on hi ha una firma de luxe) o construir una passarel·la per l’interior de l’illa des del carrer d’Aragó fins a la Casa Lleó i Morera. Aquesta passarel·la també es podria fer servir per als visitants d’altres cases modernistes, com la Casa Batlló i la Casa Ametller. Per la seva part, la immobiliària propietària de l’edifici de Domènech i Montaner es va negar perquè les dues propostes afectaven a altres edificis i perquè, al cas de la passarel·la, era molt complexa.

La Casa Lleó i Morera ha estat oberta al públic des del 2014 fins a la meitat del 2016. Durant aquest període, els propietaris es van comprometre amb la Generalitat a estudiar com millorar l’accessibilitat sense perjudicar els elements amb valor artístics. Finalment, el passat 21 de desembre va rebre una notificació de l’Ajuntament en què s’assegurava que no tenia permís per obrir al públic.

La història de la Casa Lleó i Morera

La Casa Lleó i Morera és obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner que va ser encarregada per Francesca Morera i Ortiz l’any 1902. El mestre del Modernisme va fer una rehabilitació i remodelació de l’anterior edifici al costat d’artistes i artesans, reconeguts per la seva capacitat creativa. La seva espectacular façana va ser decorada per ornaments com escultures o mosaics.

modernisme de la casa lleo i morera

Però si la façana és espectacular, el seu interior no es queda darrere. La Casa Lleó i Morera conté un dels interiors millor conservats de Barcelona amb vitralls, mosaics, ceràmica, fusta i marbre.

modernisme de l'interior de la casa lleó i morera

Aquesta obra del Modernisme català és a la famosa illa de la discòrdia amb la Casa Batlló i la Casa Ametller. Tot un exemple del Modernisme transgressor que van protagonitzar els mestres Antoni Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch.