La Boqueria, 180 anys d'història

La Boqueria, 180 anys d’història

El mercat de la Boqueria, oficialment conegut com el Mercat de Sant Josep, és un punt de referència de la ciutat comtal. Compta amb més de 180 anys d’història en la ubicació actual, La Rambla, encara que els seus inicis daten del segle tretze. Però, com sorgeix el mercat?

Inauguració del mercat de la Boqueria

Segons conta la llegenda, en 1217 es comerciava carn i derivats en una riera envoltada per muralles, ubicació que amb el pas del temps s’acabaria convertint en La Rambla. L’estretor dels murs i la falta d’espai va provocar que els venedors ambulants es traslladessin al pla davant dels portals de la vella muralla, on posaven a la disposició dels barcelonins carns de diferents tipus. Van mantenir el seu negoci a l’aire lliure durant generacions, fins que en 1777 l’enderrocament del portal de la Boqueria va provocar el trasllat dels carnissers, que no es van instal·lar en la Rambla de manera fixa fins a 1827. Situat en la rodalia de la Rambla de Sant Josep, va manllevar el nom del carrer per a formalitzar una nomenclatura oficial. El Marquès de Camp Sagrat va tramitar la primera reglamentació que concebia un mercat amb 200 llocs, la meitat d’ells reservats per a la venda de carn fresca i salada.

 

Remodelacions del Mercat

El Mercat de la Boqueria data de l’any 1840, quan es va col·locar la primera pedra el dia de Sant Josep, al carrer homònim. Aquell acte va venir acompanyat per un antic ritual: enterrar monedes d’or com a símbol de riquesa que hauria de tenir el mercat, i el que va començar sent una ubicació provisional s’ha convertit en un dels mercats més coneguts del món, després de 180 anys de funcionament. Després de l’incendi provocat 5 anys abans per una dolenta correguda de toros, es va dinamitzar la Llei de Desamortització de Mendizábal en 1940, que va propulsar la construcció de la plaça monumental que conté el mercat.

El projecte, dissenyat per Josep Mas i Vila i dirigit per Josep Oriol Mestres (encarregat de la construcció del Gran Teatre del Liceu, la reforma de la Plaça Reial i el primer edifici del nou Eixample) buscava concentrar l’activitat comercial en un espai obert i de caràcter ociós, que ha sofert algunes modificacions en els últims anys. Destaca l’arribada de l’electricitat a Barcelona a la fi del segle XIX, la col·locació d’un sostre metàl·lic en 1914 (que va venir acompanyat per les millores en la decoració) o la remodelació de les instal·lacions degradades i la coberta després dels Jocs Olímpics de 1992.

La Boqueria, 180 anys d'història

El Mercat de la Boqueria?

El Mercat de la Boqueria oficialment es titula Mercat de Sant Josep, en record al convent homònim que va ser destruït en els incendis de 1935. Així i tot, la majoria dels barcelonins ho coneixen com el Mercat de la Boqueria, i existeixen diverses llegendes que giren entorn de l’origen d’aquest nom. La teoria més estesa, potser perquè també és la més romàntica, sorgeix d’una concessió del rei a un particular de la propietat d’un taulell per a trinxar la carn de “boc” (en català, mascle de la cabra). Així i tot, altres fonts dictaminen que podria originar-se de la paraula “bou” o del francès “boucherie” (carnisseria). Sigui com sigui, el nom del Mercat de la Boqueria va figurar en 2005 com el millor mercat del món segons el Congrés Internacional de Mercats celebrat a Washington

 

La Boqueria en l’actualitat

El Mercat de la Boqueria compta amb una gran reputació a nivell mundial, i és un dels llocs de la ciutat comtal més estimats pels barcelonins. Avui dia ha diversificat els seus serveis i compta amb més de 300 parades en 2.500 metres quadrats. L’oferta ja no es limita a carns, sinó que es poden trobar des de les varietats més curioses d’olives fins a les fruites més exòtiques. A més, s’han adaptat a la crisi del covid-19 i s’han adherit a la iniciativa Manzaning, que lliura les comandes a domicili a les persones que no puguin traslladar-se al mercat per les restriccions de mobilitat.

La Boqueria, 180 anys d'història

Has visitat alguna vegada el Mercat de la Boqueria? Quina és la teva parada preferida?