Jornada sobre eco-disseny aplicat a l’edificació

Prop de seixanta experts es van reunir a Sevilla el passat 23 d’abril per debatre els beneficis de l’eco-disseny en una jornada organitzada per Economia i l’IAT. La conferència internacional “claves para una construcción sostenible” va tenir lloc dins el marc del projecte europeu d’investigació EDECON (Eco Design for the Construction Industry).

L’objectiu del projecte és integrar els estàndards de l’eco-disseny a les PIMES, especialment d’aquelles empreses dels sectors de l’enginyeria i el disseny arquitectònic.

Ponències i temàtiques tractades

Les primeres intervencions van ser de Juan Pablo Jiménez, coordinador tècnic del IAT, i Joan Rieradevall i Pons, professor del departament d’Enginyeria Química de la UB. Van parlar de l’aplicació dels estàndards de l’eco-disseny a l’entorn urbà i l’avaluació per a la presa de decisions.

Després va ser el representant d’AENOR a Andalusia, Víctor Vázquez, qui va tractar aspectes relacionats amb les declaracions ambientals de producte i la verificació en la comunicació ambiental.

La taula rodona on es van exposar alguns casos d’èxit relacionats amb l’eco-disseny, la va moderar Lucía Díaz, responsable d’EDECON a Andalusia. I Antonio Palanco i Florentina Delgado va informar de les possibilitats de finançament que ofereix el programa Horizonte 2020 de la UE i van fer un anàlisi de les línies concretes en matèria de construcció sostenible i eficiència energètica d’edificis.

Temes com l’ús de nous materials com la ceràmica o el suro, la viabilitat econòmica de nous dissenys i models basats en la sostenibilitat o l’estalvi d’energia i aigua són altres temes d’interès que també es van tractar a la cita.