rehabilitar patrimoni

Més inversió per a rehabilitar patrimoni barceloní

La Diputació de Barcelona invertirà 23,5 milions d’euros per a rehabilitar patrimoni arquitectònic de la demarcació. Es duran a terme obres de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics. La Diputació ha escollit aquest any perquè alhora també coincideix amb la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Marc Castells, president de la Diputació, assegura que es tracta d’una «aposta sense precedents, de les més importants a nivell econòmic» que repercutirà a tot el territori de la demarcació i «permetrà un retorn econòmic i social en base a la generació d’activitat econòmica, vinculada a la recuperació arquitectònica, però alhora també permetrà, d’acord amb la identitat local dels municipis, crear rutes, crear relats que permetin fer arribar, en aquests municipis, gent d’arreu del territori que els vulgui conèixer i visitar».

Des de 1914 apostant pel patrimoni català

El 9 de juny de 1914, sota la direcció d’Enric Prat de la Riba, la Diputació de Barcelona va crear el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) amb l’objectiu d’assessorar i oferir suport tècnic i científic als municipis a l’hora de dur a terme actuacions en els seus monuments i centres històrics.

L’SPAL s’ha convertit en un referent absolut a l’hora de rehabilitar patrimoni català. Entre les rehabilitacions més destacades podem mencionar el Palau Güell de Barcelona, el Castell de Boixadors de Sant Pere Sallavinera, l’església de Sant Vicenç de Malla i l’església de Sant Jaume Sesoliveres d’Igualada.

rehabilitar patrimoni

Més de 200 projectes de rehabilitació

El programa per a rehabilitar patrimoni barceloní donarà suport econòmic a 201 actuacions de les 12 comarques de la demarcació de les 300 sol·licituds enviades pels ajuntaments. La majoria de les actuacions (92%) estan cofinançades, excepte les que afecten municipis de menys de 1000 habitants, a les quals s’ha finançat el 100% del cost del projecte.

  • Suport als ajuntaments: garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l’ús actual.
  • Suport als edificis o edificacions d’interès històric, cultural, arquitectònic o paisatgístic: garantir la seguretat de l’equipament, millorar-ne la funcionalitat, reduir el consum energètic i implantar les energies renovables.
  • Actuacions de recerca històrica i consolidació de restes de jaciments arqueològics: donar-los valor i difondre’ls.

rehabilitar patrimoni

Entre el patrimoni al qual s’han destinat les subvencions trobem edificis singulars o bé jaciments com el castell de Castellolí; equipaments religiosos com el convent de les clarisses d’Arenys de Mar; o espais d’oci i lleure com el Museu i la Casa Abelló de Mollet del Vallès. S’ha valorat el nivell de protecció que requereix la llei i també el projecte de dinamització que es fa del patrimoni. En tots els casos és imprescindible que hi hagi un conveni públic per rebre l’ajuda.