Rehabilitació sostenible

Illa eficient, un projecte de rehabilitació sostenible

Què és Illa eficient?

Es tracta d’una iniciativa l’objetiu de la qual és estimular una nova forma de resoldre els projectes de rehabilitació sostenible, establint un nou model amb una visió multidisciplinària i global, que aconsegueixi que els ciutadants siguin els protagonistes actius del procés de canvi dels seus habitatages. Això és, afavorir la col·laboració pública-privada i l’intercanvi d’informació entre els diferents actors, que desenvolupen funcions tan diverses com l’ús responsable i intel·ligent dels edificis, les instal·lacions eficients, les solucions constructives avançades o la integració d’energies renovables i productes i serveis innovadors.

L’illa d’habitatges seleccionada per dur a terme aquest projecte és l’illa d’habitatges (27 edificis on conviuen més de 700 persones) que hi ha entre Gran Via, Viladomat, Diputació i Calàbria.

En què consisteix aquest projecte de rehabilitació sostenible?

El concurs

Rehabilitació sosteniblePer començar la iniciativa Illa Eficient, es va convocar un concurs d’idees. Es va demenar a les empreses interessades en participar que presentéssin propostes tècniques, a més d’incorporar també propostes financeres i de bona governança per garantir la viabilitat econòmica i la gestió del projecte de rehabilitació.

D’aquesta convocatòria en van resultar 27 propostes, 14 de les quals van ser seleccionades per un Jurat integrat per membres de les entitats organitzadores i promotores, components del Fòrum d’Entitats de l’Estratègia Catalana de Renovació Energètica d’Edificis (ECREE), professionals de prestigi i presidents de les diferents comunitats de propietaris.

Oferir les màximes facilitats econòmiques i logístiques als propietaris és la finalitat de totes aquestes propostes, que volen aconseguir estimular l’acceptació i el compomís dels propietaris i usuaris dels habitatges amb el projecte guanyador.

Propostes exposades per escollir el projecte guanyador

Les 14 propostes guanyadores es troben exposades al públic a la Sala d’Arts de la Direcció General de Joventut (Calàbria 147, Barcelona), per tal que els veïns (i les associacions de veïns i consumidors de Barcelona que vulguin participar) puguin escollir la proposta que considerin més adient.

Un model de rehabilitació sostenible de referència

La intenció és convertir aquest projecte en una referència per la futura Guia de Rehabilitació de l’Habitatge a Catalunya, així com també per animar les comunitats de propietaris a seguir l’exemple i introduir els criteris d’eficiència energètica i rehabilitació sostenible com a peça clau de la rehabilitació dels seus habitatges.