Hospital de Sant Pau: re-obertura després de la rehabilitació arquitectònica

Després de cinc anys de rehabilitació arquitectònica, el recinte hospitalari de Sant Pau torna a obrir les seves portes al públic. El recinte esdevé un nou centre de coneixement i recerca on, de moment, s’han incorporat set organismes capdavanters en els àmbits de la salut, la sostenibilitat i l’educació. A més, l’edifici també s’ha convertit un espai de divulgació cultural, un nou punt de trobada per a reunions, jornades i activitats.

Rehabilitacio Hospital Sant Pau

L’Hospital de Sant Pau és un icona del patrimoni arquitectònic modernista de Barcelona. El modernista català Lluís Domènech i  Montaner n’és l’arquitecte, i es va construir entre el 1905 i el 1930.

L’arquitecte va voler crear un model hospitalari humà, modern i funcional. I com a bon modernista, va voler-ho fer estèticament bonic: vitralls, mosaics, escultures, cúpules de colors, etc. El recinte va ser concebut com una ciutat-jardí, autònoma i interconnectada per un entramat de túnels subterranis. És propietat de la Fundació Privada Hospital de la santa Creu i Sant Pau.

El valor arquitectònic i patrimonial d’aquest conjunt modernista doncs, va més enllà de la seva localització urbana, i adquireix una dimensió europea i internacional, reconegut com el més important i més gran d’Europa (35.000 m2). Tan és així, que l’any 1978 va ser declarat Monument Històric Artístic, i 20 anys després es va convertir en Patrimoni Mundial per la UNESCO  per la seva bellesa artística i singularitat constructiva.

Rehabilitacio Hospital Sant Pau

El projecte de rehabilitació ha costat 72 milions d’euros, i hi han participat 67 despatxos d’arquitectes. Són 12 els edificis que han estat remodelats, 2 encara estan en obres i els 4 restants queden a l’espera de ser rehabilitats. Del quilòmetre de túnel subterrani se n’ha remodelat una part.

 

El patrimoni arquitectònic modernista de Barcelona està d’enhorabona, inaugurant també la Amatller, de Puig i Cadafalch i la casa Lleó i Morera, de Domènech i Montaner igual que l’hospital.

 

Aquests dies té lloc la jornada de portes obertes (del 25 de febrer al 16 de març). A partir de la seva obertura, l’Hospital de Sant Pau es podrà visitar els 365 dies de l’any, i l’entrada serà de pagament.