mosaics de Barcelona

Descobrint els mosaics de Barcelona

Barcelona és una ciutat plena de sorpreses. Potser no us hi heu fixat, però al caminar-hi cada dia veiem diversos mosaics. Petites obres d’art quotidianes. Així són els mosaics de Barcelona, un bonic detall de la ciutat.

Els mosaics del meu barri

D’aquesta manera es titula el projecte que està duent a terme el Servei d’Arqueologia de Barcelona. Es tracta d’un projecte participatiu, on els ciutadans poden enviar fotografies dels mosaics de Barcelona. L’objectiu és crear un inventari dels mosaics, per tal de poder-los valorar i conservar. Escriure entre els ciutadans la història dels mosaics de Barcelona.

De moment, 240 persones hi han participat enviant un total de 2591 imatges de 1517 mosaics. Un cop enviades les fotografies, el Servei d’Arqueologia t’ajuda a descobrir l’època en què es va fer i amb quina tècnica, i també dóna consells per a conservar-los. Es poden enviar fotografies fins al 30 de novembre.

L’inventari es pot consultar en una web, que et permet cercar els mosaics de Barcelona per districte, per tècnica, per època o per paraula clau. La mateixa inclou explicacions sobre els tipus de mosaics, consells de conservació i activitats relacionades com tallers o exposicions.

mosaics de Barcelona

Ruta pels mosaics de Barcelona

Si no en vas tenir suficient amb la Ruta Modernista d’aquest estiu, estàs d’enhorabona! A partir de l’inventari, el Servei d’Arqueologia també ha elaborat diverses rutes per tal de descobrir els mosaics de Barcelona. Les rutes es poden consultar i descarregar en la mateixa pàgina web. Tenen una durada d’una hora i mitja, però cadascú la pot adaptar per fer-la en menys o més temps.

Aquests són els recorreguts que se sumen a l’oferta cultural  i arquitectònica de la ciutat:

  • Mosaics a les farmàcies del Casc Antic: aquest recorregut comença a la Plaça Urquinaona i ens porta pel Casc Antic de Barcelona, acabant a Drassanes. Es veuen mosaics en les farmàcies d’època modernista, que encara en conserven l’encant. Es recomana realitzar l’itinerari en els horaris que les farmàcies estan obertes, per tal de poder-ne veure també l’interior.

mosaics de Barcelona

  • Decoracions de façana: les cases d’estiueig a Horta: aquesta ruta ens explica l’origen del barri de la Font d’en Fargas, zona que molts barcelonins van escollir com a lloc preferent per a passar les vacances d’estiu a l’inici del segle XX. L’itinerari passa per cases amb decoracions de façana en forma de mosaic, reflex de l’estatus social i la sensibilitat artística dels seus propietaris.

mosaics de Barcelona

En total es publicaran 10 itineraris. Els pròxims seran “Tècniques musives. Un recorregut per Gràcia” i “Rètols de mosaic. Publicitat i indústria al Poblenou” que seran publicats aquest mateix mes a la web Els mosaics del meu barri.

Anima’t a visitar els mosaics de Barcelona i aprofita per gaudir de la riquesa arquitectònica de la ciutat! Si el dia no acompanya, pots deixar la ruta per un altre dia i visitar el Palau Güell o la presó de la Model, dues visites que també us recomanem molt fer.