habitages aprop ciutat vella barcelona

Els habitatges APROP Ciutat Vella, finalistes dels premis FAD Arquitectura 2020

Els habitatges APROP de Ciutat Vella de Barcelona s’han convertit en finalistes dels premis FAD Arquitectura 2020. Aquests habitatges són allotjaments provisionals impulsats per l’Ajuntament davant l’emergència habitacional. Segons el jurat dels premis destaca “l’escala urbana i compositiva ben resolta del projecte i la singularitat material de la pell, que parla de l’excepcionalitat de la situació”.

Què és APROP?

APROP és un projecte de l’Ajuntament de Barcelona per a la construcció d’edificis temporals, de 5 anys, per fer front a la necessitat de pisos socials de forma ràpida. Aquestes construccions tenen com a objectiu principal buscar una opció més ràpida que la construcció tradicional d’habitatge públic. Els allotjaments són sostenibles, ja que estan construïts a partir d’estructures formades per mòduls d’antics contenidors marítims reciclats i condicionats. Barcelona segueix l’exemple d’altres ciutats com Amsterdam, Copenhaguen o Vancouver.

APROP Ciutat Vella

Els APROP de Ciutat Vella han estat els primers a inaugurar-se i són quatre habitatges de dues habitacions. Han estat construïts en quatre mesos, quan a la construcció tradicional es pot arribar als set anys. A més, aquest tipus d’habitatges redueixen en un 58% els residus i un 32% de les emissions de CO2. 

Els pròxims APROPS es construiran als districtes de Sants-Montjuïc i Sant Martí. En total seran 92 habitatges per a 250 persones.

Premis FAD

Des de 1958, els premis FAD d’Arquitectura premien les millors obres d’arquitectura de Barcelona i de tota Espanya. Van estar idea de l’arquitecte Oriol Bohigas, que va recollir el testimoni dels joves arquitectes espanyols que van reintroduir l’arquitectura moderna a la societat durant els anys cinquanta.

L’edició d’aquest any ha reconegut els APROP de Ciutat Vella per la capacidad de resoldre la situació d’emergència habitacional “buscant una execució més ràpida, econòmica i sostenible”. A més, també reconeix la capacitat d’adaptació del barri Gòtic Sud, on el teixit urbà és molt compacte.